Европейският съюз е отхвърлил последното предложение на Великобритания за риболова в рамките на усилията за постигане на сделка след Брекзит, съобщи Блумбърг нюз.

Разногласията за риболовните права продължават да блокират споразумението между ЕС и Великобритания. Наскоро председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че риболовът е един от най-трудните оставащи въпроси и според нея по него е възможно и да не бъде постигнато съгласие.

Великобритания настоява да поеме контрола над водите си, а ЕС иска да запази достъпа си до водите, богати на риба.

ЕС вече отхвърли британско предложение за поетапен достъп до британските води за период от три години.  

Обединеното кралство направи оферта, в която риболовът в британски води от кораби на ЕС се свива с 30%, вместо изискваните от Лондон миналата седмица 60%. ЕС обаче отказа да приеме намаление с повече от 25%, като европейски представители, запознати с дискусиите, заявиха, че дори това е трудно за приемане от държави като Франция и Дания. По-рано ЕС предложи намаление с 15-18 процента.

Остават само девет дни преди Обединеното кралство да напусне единния пазар и митническия съюз - със или без споразумение. Има малко признаци, че сделка е постижима. Без споразумение за това колко риба ще могат да ловят лодките от ЕС в британски води, по-широкото споразумение рискува да рухне, отбелязва "Блумбърг".

 

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон заяви вчера, че последователните британски предложения, някои от които за рибарството, не отговарят нито на приоритетите, нито на европейските изисквания, наложени от Франция.

Но постигането на "рибарска сделка" не е толкова просто, колкото прости да изглеждат цифрите, но докато двете страни продължават да преговарят, компромисът все още не е изключен. Наред с процентната стойност на улова, двете страни се пазарят колко вре,е ще имат риболовците да се приспособят към правилата. Великобритания поиска ЕС да приеме петгодишен преходен период, след като преди това предложи три години. Първоначално ЕС заяви, че се нуждае от 10 години, след това предложи седем.