Узбекистан и Франция откриват съвместна търговска палата, съобщи пресслужбата на узбекистанския президент Шавкат Мирзийоев, цитирана от ТАСС, след преговорите в разширен формат с френския му колега Еманюел Макрон.

"С оглед насърчаването на бизнес партньорството между двете страни откриваме узбекистанско-френска търговска палата и планираме да отворим офис на агенция "Бизнес Франция" в Ташкент", информира пресслужбата.

Макрон посети вчера Казахстан, където разговаря с Касъм-Жомарт Токаев и където беше подписано споразумение в енергийния сектор.

Сред приоритетните отрасли на сътрудничество между Франция и Узбекистан са минната промишленост, преработката на стратегически суровини, строителството на хибридни, слънчеви и вятърни електроцентрали, модернизацията на системите за водоснабдяване, въвеждането на интелигентно земеделие, развитие на градска и транспортна инфраструктура и туризъм.

Узбекистан и Франция възнамеряват да увеличат обема на стокооборота си до 1 милиард евро на годишна основа, което е почти три пъти повече в сравнение с показателите за 2022 година, съобщи пресслужбата.

Според данните на френското министерство на икономиката и финансите стокообменът между Париж и Ташкент за 2022 година е бил около 377 милиона евро. В сравнение с 2021 година износът на Франция за Узбекистан е нараснал с 42,1 на сто , а вносът - с 38,5 на сто.

В срещата са участвали представители на компании, имащи интерес към икономическото сътрудничество между Узбекистан и Франция.

Френската компания за добив и проучване на уран "Орано" (Orano) обяви днес за първите добивни дейности в Узбекистан по повод посещението на Макрон, белязано също и от подписването на различни договори в областта на възобновяемите енергии, предаде Франс прес.

"Орано", който вече има сериозно присъствие в съседен Казахстан, е извлякъл 350 килограма уран - символичен, но многообещаващ обем за пилотен проект, съобщи френското президентство.

Амбицията на "Орано" е да развива дейности в тази бивша съветска република, която се отвори за света от 2016 година след две десетилетия на изолация, въпреки че икономиката продължава да е много планова.

Узбекистан, най-населената страна в Централна Азия с 35 милиона жители, е много ухажвана от Китай и Турция. Русия обаче запазва силното си присъствие и неотдавна започна доставки на газ за Узбекистан.

Френската енергийна компания Е Де Еф (EDF) сключи предварителен договор за реализирането на два хидроелектрически проекта, а "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) - предварително споразумение за разширяване на централа за слънчева енергия, която вече работи в страната.

Френските компании имат силно присъствие в модернизацията на инфраструктурата в Ташкент.

От 2016 година Френската агенция за развитие е финансирала проекти за над 1,3 милиарда евро в Узбекистан в градска инфраструктура, управление на водата и енергията.

Това е първата официална визита на Еманюел Макрон в Узбекистан, припомня ТАСС.