Казахстанската държавна компания "Казатомпром" и френската "Фраматом" (Framatome) са подписали споразумение за сътрудничество в областта на ядрената енергия, предаде ТАСС, като се позова на прессъобщение на "Казатомпром".

До сделката се стигна по време на визитата на френския президент Еманюел Макрон и водената от него политическа и бизнес делегация в Казахстан - страна, богата на природни ресурси, както отбеляза Франс прес.

Споразумението предвижда взаимноизгодно сътрудничество между двете компании с цел реализацията на съвместни проекти в сектора на ядрената енергетика, както и за обучение на специалисти. "Фраматом" е един от стратегически важните партньори на "Казатомпром", посочват от казахстанската компания. Двете компании отдавна си сътрудничат и съвместно развиват завод за производство на горивни касети в Казахстан.

Основната дейност на "Казатомпром" включва внос и износ на уран, редки метали и ядрено гориво за атомни централи.

В рамките на визитата премиерът на Казахстан Алихан Смаилов се е срещнал с главния изпълнителен директор на френската компания "Орано" (Orano) Никола Мас и е посочил, че страната му е готова да разгледа възможностите за задълбочаване на сътрудничеството. Смаилов е изтъкнал, че "Орано" е важен партньор и работи в Казахстан вече 27 години. Мас потвърди интереса на френската компания за разширяването на сътрудничеството.

Еманюел Макрон призова при пристигането си вчера в Казахстан за засилване на сътрудничеството между двете страни.

"Енергията (на нашето партньорство) показва добрата стратегическа посока, по която сме поели, но също и необходимостта от задълбочаване и ускоряване, което е и смисълът на визитата" и на подписаните споразумения, каза Макрон при срещата си с казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев.

Франция е ключов партньор на Казахстан в Европейския съюз, заяви днес Токаев на Макрон.

"Франция е наш ключов и доверен партньор в Европейския съюз", подчерта Токаев, цитиран от казахстанската президентска администрация.

Еманюел Макрон заяви, че приветства казахстанския "отказ" да тръгне по "пътя на превръщане във васал", отбелязва АФП.

Подобно на останалите републики от Централна Азия, Казахстан се придържа към умерена дипломатическа позиция, като се опитва да поддържа добри отношения както с Русия, така и със Запада.

"Вие се движите по път (. . .), който ви позволява да се придържате към курс на отказ от това да сте васали на някоя сила". Казахстан "изгражда многобройни партньорства, които се балансират помежду си", изтъкна Макрон.

"Тази философия е близка на Франция. Обичаме да избираме приятелите си, уважаваме ги в дългосрочен план, насреща сме, когато имат нужда от нас, и се съобразяваме с тяхната независимост", каза още френският президент.

Еманюел Макрон пристигна днес в Узбекистан.