Франция публикува днес указ, предвиждащ възможност за целенасочено спиране на газа за някои големи потребители в случай на евентуално прекъсване на руските доставки през зимата, предаде Франс прес.

Правителството и газовият дистрибутор Же Ер Де Еф (GRDF) обявиха миналата седмица, че се подготвят за такава възможност, допълва БТА.

"Това е крайна мярка", подчерта министерството на екологичния преход.

Единствено най-големите потребители, които ползват над 5 гигаватчаса газ годишно, ще попаднат в обхвата на този механизъм. Според правителството те са около 5000. Частните потребители няма да бъдат засегнати.

Според декрета големите потребители ще трябва да попълнят анкета на газовия оператор, за да предоставят информация за дейността си или икономическите последици в случай на намаляване или спиране на потреблението им на газ.

Те ще трябва да посочат и контакт, на който да може да бъде подавано по всяко време нареждане за изключване на подаването.

Отговорите се очакват до два месеца, в противен случай са предвидени глоби. При необходимост от прекъсване ще се определят приоритети, за да се избегне да бъдат засегнати потребители, които могат да понесат големи икономически загуби или обекти с обществени мисии като училища, болници, домове за възрастни.

Прекъсванията ще стават с предизвестие от два часа.

"Засега евентуално прекъсване на руските газови доставки няма да има отражение, защото сме в края на зимата", каза преди дни генералната директорка на газовия дистрибутор Лоранс Поарие-Диец. "Въпросът остава обаче за запълването на газохранилищата, което става през лятото", уточни тя.

Прибягването до прекъсвания е предвидено като крайна мярка и за потреблението на електричество, за да се избегне повсеместен неконтролируем срив, в случай че потреблението надвиши равнището на наличната в момента електроенергия. Ако не е достатъчно спирането на тока на най-големите потребители, възможно е да се въведе режим на тока за около 200 000 домакинства в продължение на два часа.