Френската държава ще инвестира около 2,1 милиарда евро (2,39 милиарда долара) в Е Де Еф (EDF), за да облекчи финансовите затруднения на държавната електрическа компанията. Това предаде агенция Ройтерс, цитирайки съобщение на концерна.

Енергийният гигант изпитва затруднения, свързани със спирането на ядрени реактори, както и с правителствената мярка за предоставяне на електроенергия на фирмите под пазарните й цени, допълва БТА.

"Държавната помощ ще се извърши чрез издаване на емисия акции, с която се цели да бъдат събрани 2,5 милиарда евро за "запушване на дупки" в търговския баланс на компанията", каза министърът на финансите Бруно Льо Мер, цитиран от Е Де Еф.

Дружество предвижда, че комбинираният ефект от продажбата на енергия под пазарните й цени и спирането на ядрени мощности вероятно ще "изтрие" около 19 милиарда евро от прогнозираните печалби за 2022 година.

При отварянето на Парижката фондова борса акциите на електроенергийния оператор поевтиняха с 2 процента. Това засили низходящата тенденцията при книжата на компанията, която вече заличи 19,3 процента от пазарната й стойност от началото на годината, припомня Ройтерс

"С участието си в издаването на емисията акции държавата изпраща сигнал до инвеститорите, че можете да имате доверие в Е Де Еф", заяви Льо Мер пред френската радиостанция Ер Те Ел (RTL), предаде Ройтерс.

Технически проблеми в атомните централи, които генерират по-голямата част от електроенергията, доставяна от Е Де Еф, ще принудят компанията да спре голяма част от производствените мощности за проверки и поддръжка.