Френският министър на финансите Брюно Льо Мер призова САЩ да се ръководят от здравия разум и да се откажат от идеята да наложат мита върху френски стоки в отговор на въвеждането на дигиталния данък, предадоха световните агенции.

Льо Мер заяви, че Париж е готов на ответни мерки, уточни Франс прес.

Тази търговска война не е в ничий интерес и призовавам нашите американски приятели да бъдат мъдри и да действат според здравия разум, заяви министърът в ефира на радио Франс ентер.

През последния ден от консултациите в САЩ по евентуални мита върху френски продукти в отговор на френския данък върху дигиталните гиганти Льо Мер отправи предупреждение към Вашингтон.

Ако американците решат да стигнат докрай, да наложат санкции като ответна мярка на дигиталния данък, след като самите те бяха за този налог, ние ще отвърнем на такива действия, заяви френският министър. Той уточни, че ще разговаря по телефона през деня с американския си колега Стивън Мничун.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп заплаши да въведен допълнителни мита до 100 процента върху френски продукти на стойност 2,4 милиарда долара.

Американският постоянен търговски представител Робърт Лайтхайзър събира до днес вечерта писмени коментари на частни физически лица и компании от сектора и ще организира във вторник публична среща, за да анализира исканията за изключване от планираната мярка, припомня АФП.