Русия се опита, но не е успя да изнуди ЕС с енергийните доставки. Евтините руски енергоносители бяха част от начина, по който работят много европейски производства. Това приключи с началото на войната и няма да се върне - това е неудобната истина.

Това каза председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен пред Европейския парламент, цитирана от кореспондент на БТА. Решението, според нея, е в ускоряването на енергийния преход и бързото повишаване на дела на собствената възобновяема енергия.

Фон дер Лайен отбеляза, че за тази зима ЕС се е подсигурил с изкопаеми горива, но цените растат. Тя отбеляза, че от началото на войната Русия е намалила с 80 на сто доставките на газ за Европа.

Председателят на ЕК предложи също ЕС и САЩ да обединят сили, за да преодолеят монопола на Китай при доставката на суровини.

Не е време за търговска война с най-близките ни партньори, с тях трябва да обединим сили в подкрепа на Украйна, призова Фон дер Лайен. Може би председателят на ЕК има предвид възможното съперничество между ЕС и САЩ във връзка с намеренията и на двете страни да въведат "въглеродни" тарифи за внос на стоки, производството на които замърсява природата (стомана, алуминий, цимент, торове, електрическа енергия).