Официални представители в САЩ предлагат да бъдат наложени нови мита при вноса на стомана и алуминий, които да бъдат базирани на количеството въглеродни емисии, отделяни при промишленото производство в страната, която изнася тези метали, съобщиха двама души, запознати с плана, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Планираната мярка е в подкрепа на борбата с изменението на климата и е опит за ограничаване на количеството на металите, произведени посредством "мръсни" производства в Китай и други страни.

Предложението на Службата на търговския представител на САЩ ще бъде обсъдено с Европейския съюз, за да бъде договорено създаването на глобален "клуб" на пазарно ориентирани държави, които се стремят да намалят въглеродните емисии. Планът ще установи стандарти за "интензивност на емисиите", които се отделят при производството на специфични стоманени и алуминиеви изделия и продукти, според служебен документ, видян от Ройтерс.

Държавите, участващи в "глобалното споразумение", които отделят вредни емисии над установените стандарти, ще плащат по-високи мита, когато изнасят метали в страни, които генерират по-малко емисии от вредни газове.

Страните, чиито вредни емисии, отделяни при производството на стомана и алуминий, са равни или под равнището на тези, генерирани от държавата, за която ги изнасят, няма да заплащат новите "въглеродни" мита, се предвижда в документа.

"Държавите, които членуват в "клуба", ще бъдат с предимство, тъй като ще плащат по-ниски "въглеродни" мита, докато тези извън него ще бъдат таксувани по-скъпо", заяви един от източниците, цитиран от Ройтерс. Той е добавил, че целта на предложението е да бъдат стимулирани инвестициите в намаляване на емисиите от вредни газове.

В този "клуб" няма да бъдат приети Китай и други страни с "непазарни" икономики, доминирани от предимно държавни или контролирани от държавата предприятия, отбелязва Ройтерс.