Финансовите министри от Г-20 се споразумяха да спрат прехвърлянето на печалби от многонационални компании в офшорни данъчни убежища. Пандемията от коронавирус застрашава възстановяването на световната икономика, предупредиха също експертите от най-развитите държави в света.

Данъчното споразумение е най-големият пробив във финансовата политика след осем години интензивни преговори. То предвижда минимален корпоративен данък от поне 15% в световен мащаб, така че големите компании да не изнасят сметките си в страните с най-ниска данъчна ставка.

Германският финансов министър Олаф Шолц приветства споразумението като "велик исторически момент" и допълни, че в края на дебатите на министерската срещата е имало бурни аплодисменти. "Страните от Г-20 сега се споразумяха, че искат да договорят помежду си нов ред за международното данъчно облагане", каза Шолц.

Очаква се националните лидери да приемат окончателно документа на срещата си в Рим през октомври, изтъкна още германският финансов министър.

Запитан за плановете на ЕС за дигитален данък, германския министър отбеляза, че това, което е необходимо, е глобално решение.

"Споразумение за глобален корпоративен данък би било от полза за всички правителства и би допринесло за увеличаване на данъчните приходи, като сложи край на надпреварата между страните за определяне на възможно най-ниски ставки", коментира финансовият министър на САЩ Джанет Йелън на съвместна пресконференция с германския си колега Олаф Шолц на срещата на финансовото Г-20.

По думите й не е жизнено важно всички страни да са съгласни с предложението, но на опасенията на колебаещите се ще бъде отделено внимание през идните месеци.

Финансовите министри се обединиха и около нуждата от по-бързо разпространение на ваксините, лекарства и тестове срещу Covid-19, но без да посочват конкретни стъпки за това, сочи черновата на заключителното изявление от срещата им във Венеция.

Страните от Г-20 са отговорни за над 80% от брутния вътрешен продукт на света, 75 на сто от световната търговия и 60 процента от населението на планетата.