Служебният министър на финансите Асен Василев обясни по какъв начин ще действа  глобалният корпоративен данък. Припомняме, че в края на миналата седмица стана ясно, че България е сред 130-те държави в света, които на 1 юли са одобрили въвеждането на минимум 15% глобален данък печалба от 2023 г. Към споразумението не се присъединиха Ирландия и Унгария.

"С решение на Министерския съвет се одобри позиция на България по един движен от Г-7 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие процес относно минимална данъчна ставка по транснационални компании - в първия стълб с оборот над 20 млрд. евро, а по втория - над 750 млн. евро, при условие, че тези компании нямат солидно присъствие в държавата, където данъчната ставката трябва да бъде наложена", обясни той. Василев разясни, че в първия стълб влизат всички дигитални компании - като Google и Amazon.

Казано иначе, ако една чужда компания работи в България и има обороти над 750 млн. евро и по-малко от 25% от нейните работници, нейните активи или общата сума, която тя плаща на работниците, е в България, тя ще подлежи потенциално на такава ставка, ако съответно другата такава държава е приела това решение евентуално в бъдещето, обясни министърът.

"В България има по-малко от 10 компании, които попадат в този обхват - основно чуждите търговски вериги, плюс някои от големите мултинационални компании", добави Асен Василев.   

Сделката предвижда минимална данъчна ставка от 15 процента - ключов елемент, прокаран от администрацията на американския президент Джо Байдън.

Планът за прилагане и оставащите въпроси ще бъдат уточнени до октомври, като се очаква сделката да бъде изпълнена през 2023 година.

Вижте резултатите от предсрочния вот на живо с Dir.bg!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на партийните лидери и политическото бъдеще на страната, от 19 до 21 часа на 11 юли в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът Васил Тончев, политолозите Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов, журналистите Светослав Метанов, Елица Николова и Даниел Ненчев.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":

В сайта на https://dnes.dir.bg
На живо във Facebook страницата на DNES by Dir.bg
На живо във Facebook събитието - https://fb.me/e/MHL2R29K