Световната банка намали прогнозата си за растежа на Китай през следващата година и предупреди, че развиващите се икономики в Източна Азия ще се развиват с един от най-ниските темпове от пет десетилетия насам, тъй като протекционизмът на САЩ и нарастващите равнища на дълга представляват икономическа спирачка, пише в. "Файненшъл Таймс".

Мрачните прогнози на банката за 2024 г. подчертават нарастващата загриженост за забавянето на растежа в Китай и за това как то ще се разпространи в Азия. Политиците в Китай вече определиха за 2023 г. една от най-ниските цели за растеж от десетилетия насам - около 5%.

Позовавайки се на поредица от слаби показатели за втората по големина икономика в света, Световната банка заяви, че сега очаква икономическото производство на Китай да нарасне с 4,4 % през 2024 г., което е по-малко от очакваните през април 4,8 %.

Тя също така понижи прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт през 2024 г. за развиващите се икономики в Източна Азия и Тихоокеанския регион, които включват Китай, до 4,5 %, в сравнение с прогнозата от април за 4,8 % и в сравнение с очакваните през тази година 5 %.

Прогнозите показват, че регионът, който е един от основните двигатели на растежа в света, ще отбележи най-бавния си темп на растеж от края на 60-те години на миналия век, като се изключат извънредни събития като пандемията от коронавируси, азиатската финансова криза и глобалният петролен шок през 70-те години.

Икономистите очакваха, че възстановяването на Китай след строгия контрол на пандемията ще бъде "по-устойчиво и по-значително, отколкото се оказа", каза Аадитя Мату, главен икономист на Световната банка за Източна Азия и Тихоокеанския регион.

Банката посочи, че продажбите на дребно в Китай са спаднали под нивата отпреди пандемията, цените на жилищата са в застой, дългът на домакинствата е нараснал, а инвестициите в частния сектор изостават.

Мату предупреди, че забавянето на растежа ще продължи, ако правителствата, включително китайското, не започнат "по-дълбоки" реформи в сектора на услугите. Преходът от растеж, основан на недвижимите имоти и инвестициите, обаче е предизвикателство за много развиващи се азиатски икономики.

"В регион, който наистина процъфтяваше благодарение на търговията и инвестициите в производството... следващият голям ключ към растежа ще дойде от реформирането на секторите на услугите, за да се използва цифровата революция", каза той.

По-слабото глобално търсене се отразява на икономиката. Износът на стоки е намалял с над 20% в Индонезия и Малайзия и с над 10% в Китай и Виетнам в сравнение с второто тримесечие на 2022 г. Нарастващият дълг на домакинствата, корпоративния и държавния дълг допълнително влоши перспективите за растеж.

Влошаването на прогнозите отразява и факта, че голяма част от региона - не само Китай - започва да търпи удари от новите индустриални и търговски политики на САЩ съгласно Закона за намаляване на инфлацията и Закона за чиповете и науката.

В продължение на години търговското напрежение между САЩ и Китай и митата, наложени от Вашингтон на Пекин, бяха от полза за Югоизточна Азия, като стимулираха търсенето на вносни стоки в други страни от региона, особено във Виетнам.

Но въвеждането на законите IRA и Chips през 2022 г. - политики, целящи да стимулират производството в САЩ и да намалят американската зависимост от Китай - засегна страните от Югоизточна Азия. Техният износ на засегнатите продукти за САЩ е намалял.

"Целият този регион, който се възползваше от търговското напрежение между САЩ и Китай по отношение на пренасочването на [търговията], сега страда от пренасочване на търговията встрани от него", казва Мату.

По данни на Световната банка износът на електроника и машини от Китай и страните от Югоизточна Азия, включително Индонезия, Виетнам, Филипините, Малайзия и Тайланд, е намалял след влизането в сила на протекционистката политика на президента Джо Байдън.

За сравнение, търговията на САЩ с държави като Канада и Мексико, които за разлика от Китай и Югоизточна Азия са освободени от изискванията за местно съдържание, свързани със субсидиите на САЩ, не е намаляла.

"Третирането съгласно тези разпоредби е дискриминационно спрямо страните, които не са освободени от изискванията за местно съдържание", каза Мату.

Данните на Световната банка отчитат намаляване на търсенето поради цялостното забавяне на глобалния растеж, което засяга всички държави.

Загрижените страни от Югоизточна Азия бързат да се борят. Индонезийският бизнес разкритикува "несправедливото" изключване на важни за страната минерали от огромния пакет американски субсидии за зелени технологии.

В Индонезия се намират най-големите в света запаси от никел, който е от решаващо значение за производството на батерии за електрически превозни средства. Джакарта се опитва да договори разпоредба, която да направи нейния износ на полезни изкопаеми допустим за третиране, подобно на това в Канада или Мексико.

Бизнес лобистките групи във Виетнам по подобен начин твърдят, че САЩ трябва да разширят облекченията за данъчни кредити за електрически превозни средства до Ханой, особено след като двете страни официално подобриха връзките си този месец. САЩ са най-големият пазар на Виетнам, но доставките са намалели с 19,1% от януари до август тази година, в сравнение с 13,6% ръст през 2022 г., пише "Файненшъл Таймс".