Цените за наемане на супертанкери за превоз на суров петрол от Близкия изток до Азия са се покачили до най-високите си нива от април насам, тъй като за юни са регистрирани много поръчки, сочат данни на сектора и "Рефинитив", цитирани от Ройтерс и БТА.

Днес индексът на наемане на т. нар. "много големи танкери" (Very Large Crude Carrier - VLCC) от Близкия изток до Китай, Япония и Сингапур е преминал границата от "уърлдскейл 80" (worldscale 80), по данни на компанията за отдаване на кораби под наем "Мейва интернешънъл" (Meiwa International).

"Уърлдскейл" и инструмент, ползван от сектора, за да определя таксите за наем на кораби, посочва Ройтерс.

Повишаването на таксите идва на фона на трето поредно тримесечие на увеличено търсене на петрол в Азия, тъй като рафинериите опитват да натрупат запаси за интензивния летен период.

"Пазарът върви към прегряване", казва корабен брокер, пожелан анонимност. "За средата на юни има доста повече поръчки от очакваното". По думите му през месеца от Близкия изток към Азия трябва да поемат 156 танкера спрямо 137 през май.

По данни на "Мейва интернешънъл" растат обемите и таксите за превоз на суров петрол и от САЩ към Азия. През юни по трасето трябва да бъдат превозени 9,96 милиона тона, или с 27 на сто повече от май, което би било рекордно количество.