Борсовите индекси на най-големите страни в Западна Европа се понижаваха до обед, преди да бъдат публикувани статистическите данни за икономиката на еврозоната и по-специално индекса на бизнес и потребителското доверие за декември на Европейската комисия, както и данните за динамиката на продажбите на дребно в региона за ноември, от статистическата служба на Европейския съюз Евростат. 

Още в ранния следобед настъпи обрат, тъй като нагласите на инвеститорите в еврозоната се подобряват за трети пореден месец през януари 2024 г., достигайки най-високото си ниво от май насам, макар че положителният обрат по отношение на икономическите перспективи пред валутния блок все още не е гарантиран, стана ясно от най-новото проучване на компанията за икономически проучвания и анализи Sentix. Едноименният индекс, който измерва очакванията сред инвеститорите в 20-те държави от еврозоната, се повиши до минус 15.8 пункта за януари в сравнение с минус 16.8 пункта през декември.

В същото време общият индекс на бизнес и потребителското доверие в еврозоната се повиши до 96.4 пункта през декември, най-високото ниво от май, съобщи Европейската комисия. Според ревизираните данни, през ноември стойността на индекса е била 94 пункта, а не 93. пункта, както беше съобщено по-рано.

Индексът на доверие в индустриалния сектор през декември се повишава до минус 9.2 пункта от минус 9.5 пункта през ноември, в сектора на услугите - до 8.4 пункта от 5.5 пункта, в сектора на търговията на дребно - до минус 5.7 пункта от минус 7.1 пункта, в строителен сектор - до минус 3.6 пункта от минус 4.4 пункта.

Само индексът на потребителското доверие в еврозоната се е повишил до минус 15 пункта миналия месец от минус 16.9 пункта месец по-рано.

Обемът на търговията на дребно е намалял с 0.2 на сто в Европейския съюз, както и с 0.3 на сто в еврозоната през ноември, отнесено към октомври 2023 г. На годишна база през ноември в сравнение със същия месец на 2022 г. продажбите на дребно са се понижили с 1 на сто в ЕС и с 1.1 на сто в еврозоната.

Решаващи за промяната на тренда следобед, обаче, бяха данните на германското Министерство на икономиката, които показаха увеличение на обема на поръчките от германските индустриални предприятия през ноември с 0.3% в сравнение с предходния месец.

Освен това, обемът на германския износ, коригиран с календарни и сезонни фактори, през ноември се е увеличил с 3.7% спрямо предходния месец - до 131.2 млрд. евро, съобщи Федералната статистическа служба на Германия (Destatis). Обемът на вноса нараства с 1.9% до 110.8 млрд. евро. Така търговското салдо на най-голямата европейска икономика остава положително през ноември.

Търговците продължават да следят ситуацията в Близкия изток. Атаките на йеменските хуси срещу кораби в Червено море принуждават транспортните компании да използват заобиколни водни пътища, което увеличава времето за доставка на товари и може да доведе до увеличаване на глобалния инфлационен натиск, казват експерти, цитирани от TradingEconomics.

До обед общият индекс на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 се понижи с 0.27%, а от националните измерители на "сините чипове" с най-голям спад беше испанският IBEX 35 (-0.32%), следван от британският FTSE 100 (-0.31%), италианският FTSE MIB (-0.27%), френския CAC 40 (-0.19%) и германския DAX (-0.06%). Следобед трендът се обърна напълно и всички индекси затвориха в "зелената зона".

 

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши германският бенчмарк DAX, а с най-слабо повишение затвори британският измерител FTSE 100.

Акциите на технологичните компании и на търговията на дребно се покачиха съответно с 1.23% и 1.45%, за да поведат повечето секторни индекси към печалби. Междувременно книжата на производителите и преработвателите на петрол и газ спаднаха с 1.55%, след като Саудитска Арабия обяви, че намалява цените на петрола за клиенти в Азия, а нидерландската Shell каза, че предстоящите резултати за четвъртото тримесечие ще съдържат и данни за обезценка на активи до 4.5 милиарда долара.

В резултат котировките на ценните книжа на компаниите от сектора спаднаха след понижението на петрола: на френската TotalEnergies (-3.12%), на британската BP Plc (-2.57%), на нидерландската Shell (-1.50%), на испанската Repsol (-1.45%). На стоковата борса в Лондон (ICE Futures) търговията с петрола Brent приключи със срив от 3.85% до 75.73 долара за барел.

Книжата на минно-добивните компании, които се търгуват на Лондонската фондова борса също се понижават: на мексиканска компания за добив на благородни метали Fresnillo (-0.70%), на най-големия производител на платина в света Anglo American (-1.08%) и на швейцарският търговец на петол, природен газ, метали, диаманти, зърно Glencore (-1.64%).

Акции на датската транспортна и логистична компания A.P. Moeller-Maersk загубиха 5.56%, заради продължаващото геополитическо напрежение в Близкия Изток и поредното нападение на йеменските хуси срещу кораби в Червено море.

Акциите на британската златодобивна компания Endeavour Mining продължават да поевтиняват, като се понижиха с 1.8%. Миналата седмица Endeavour обяви, че е уволнила президента и главен изпълнителен директор Себастиан дьо Монтесу за "сериозно нарушение".

3e-news.net/bg

Капитализацията на Airbus SE се увеличи с 2.51% след информацията, че Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) временно е спряла полетите на самолети Boeing 737 MAX 9 във въздушното пространство на САЩ и експлоатацията им от американски авиокомпании след инцидента в петък със самолета на Alaska Airlines. Цената на акциите на Boeing Co загубиха 6.78% до 19:00 часа българско време, преди да затвори търговията на фондовата борса на "Уолстрийт" в Ню Йорк.

Най-добре представилият се бенчмарк е германският DAX, който на борсата във Франкфурт увеличи печалбите си в следобедната търговия, благодарение най-вече на окуражаващите търговски данни от Германия, а инвеститорите очакваха с нетърпение важния доклад за инфлацията в САЩ през декември по-късно през седмицата, от които може да стане ясно какво посока на паричната политика ще заеме Федералният резерв. Докладът за ноември разкри скок на износа с 3.7%, надминавайки очакваното увеличение от 0.3%. По подобен начин вносът надхвърли прогнозите, нараствайки с 1.9% спрямо очаквания консенсус от 0.2%. От друга страна, германските промишлени поръчки са нараснали само с незначителните 0.3% през същия период, което изостава значително от прогнозираното увеличение от 1%. След най-добре представите се акции бяха на Siemens Energy, които скочиха с 5.25% след съобщението, че Дарън Дейвидсън е назначен за вицепрезидент на подразделението в Обединеното кралство.

Испанският IBEX 35, който е вторият по ръст за деня национален измерител на "сините чипове", компенсира сутрешните спадове, благодарение на печалбите във финансовия и строителния сектор. Инфраструктурният оператор и софтуерен разработчик Sacyr беше най-добре представилият се с ръст от 2.42%, следван от банката Unicaja Banco SA (+1.52%) и застрахователя Mapfre (+1.30%). Също така книжата на банките BBVA и Caixa Bank се увеличиха с над 1% всяка.

От друга страна, загуби отчетоха операторите на недвижими имоти Inmobiliaria Colonial (-2.53%) и Merlin Properties (-1.34%), фармацевтичната Grifols (-2.23%) и енергийната Acciona Energia (-1.86%).

Компаниите за недвижими имоти бяха подложени на натиск след понижаване на препоръката от експертите на банката Morgan Stanley да се внимава с техните акции, заради опасения за балон на цените.