Европейският съвет ще заседава днес и утре в Брюксел, за да потърси отново съгласие за стойността и разпределянето на бюджета на ЕС до 2027 година.

Засега споровете са много, уточниха преди заседанието източници от Европейския съвет, на които се позова БТА. Те поясниха, че няма единодушие за размера на бюджета и за начините за неговото изразходване.

Все още се запазват споровете дали въпросът с върховенството на закона да бъде условие за получаване на бюджетни средства.

За какво ще спорят евролидерите

Държавите от ЕС не подкрепят единодушно предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел бюджетът да бъде 1,824 трилиона евро, от които 750 милиарда евро да бъдат насочени към фонд за икономическо възстановяване.

Главният противоречия са именно за това - как да функционира фондът за възстановяване. Запазват се споровете дали сумата във фонда да не бъде например двойно по-малка, както и как да се раздели между заеми и безвъзмездни средства. Някои от по-богатите северни държави предпочитат този фонд да предоставя повече заеми и по-малко безвъзмездни средства на южните им партньори (предложението е 500 млрд. евро грантове срещу 350 млрд. евро заеми), които бяха засегнати по-силно от коронавирусната пандемия. Тези държави настояват икономическите реформи да са критерий за достъп до финансирането от фонда за икономическо възстановяване.

Няма решение как Европейският съвет да гласува - единодушно или с някакъв вид мнозинство.

Липсва единодушие и по предложението за отстъпки за размера на бюджетните вноски на Дания, Нидерландия, Германия, Австрия и Швеция.

Засега страните спорят и по възможността да се въведат нови данъци, за да бъде захранван европейският бюджет.

Очаква се при нужда Мишел да изготви едно или повече допълнителни предложения преди края на срещата.

Според източниците вероятността от постигане на съгласие тази седмица е слаба.

Какви са българските приоритети

Българските позиции ще защитава премиерът Бойко Борисов.

За България приоритетни остават Кохезионната и Общата селскостопанска политика, като страната ни ще настоява за амбициозното им финансиране, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Страната ни определя предложението на Европейката комисия от 27 май като балансирано, като се има предвид сериозните предизвикателства заради пандемията от COVID-19.

В прехода към зелена енергия от ключово значение е и Фондът за справедлив преход на ЕС, който трябва да отговори в максимална степен на актуалните предизвикателства пред държавите членки. В този смисъл приоритет е за България Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности.

Първа присъствена среща на евролидерите в условията на пандемия

Днешното заседание ще бъде първата среща на европейските държавни и правителствени ръководители на живо в Брюксел от февруари насам, след като бе обявена пандемията от Ковид-19. В последните месеци те заседаваха видеоконферентно, без да успеят да постигнат съществен напредък в бюджетните преговори. Програмата на заседанието не предвижда физически достъп за журналистите, отразяващи събитието.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви по време на пресконференция, очакванията на Банката по-голямата част от средствата във възстановителния фонд да бъдат предоставяни под формата на безвъзмездни средства, а не като заеми. Тя отбеляза, че очакванията са високи, тъй като сделката за разпределение на средствата трябва да помогне на ЕС да премине към "дигитализиране" и "позеленяване" на икономиката на Европейския съюз.