Лидерите на страните от ЕС призоваха Европейската комисия и страните членки незабавно да се използват всички налични инструменти в краткосрочен план, за да се  облекчат най-уязвимите битови потребители и фирми от скока на цените на енергията, като се отчитат спецификите в различните държави.

Ръководителите на държавите членки отправиха апел за бързо обмисляне на средносрочни и дългосрочни мерки, които да доведат до достъпни цени, да повишат устойчивостта на енергийната система на ЕС и на общия енергиен пазар, да дадат сигурност на доставките и да са в подкрепа на прехода към климатичен неутралитет, предаде БНР.

Също така евролидерите призоваха ЕК да проучи функционирането на енергийния и газов пазар, както и системата за търговия с емисии, след което да даде оценка дали някои търговски практики не се нуждаят от допълнителни регулации.

Междувременно Франция замрази цените на газа за домакинствата до края на следващата година. По-рано френското правителство планираше мораториумът да бъде в сила до април.

Освен това домакинствата с ниски доходи във Франция ще получат "инфлационна премия" в размер на 100 евро.

"Смятаме, че това повишение на цените ще е временно, но не можем да му позволим да пречи на (икономическото) възстановяване" след пандемията от коронавируса, обобщи премиерът Жан Кастекс в интервю за телевизия Те Еф 1. Той отбеляза, че експерти предупредили френското правителство, че "цените ще се понижат по-бавно, отколкото се очакваше".

Русия може да увеличи доставките на природен газ за Европа, когато Германия одобри газопровода "Северен поток 2", заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Европейските газови пазари сега изпитват недостиг на 70 милиарда кубични метра газ, каза руският президент. Той обърна внимание, че това е станало, въпреки че Русия е увеличила в последно време своя износ.

Путин обвини енергийната политика на Европейския съюз за газовата криза и рекордно високите цени на суровината.