Европейската централна банка остави без промяна основните си лихви и размера на "Пандемичната програма за извънредни покупки" (PEPP), предаде БНР. По този начин финансовата институция потвърждава, че ще продължи до края на това тримесечие с ускорените покупки на активи по програмата, известна като "количествени улеснения".

Днешните решения на ЕЦБ за запазване на стилно стимулиращата парична политика потвърдиха очакванията на икономисти, анализатори и на финансовите пазари.

На днешното си трето за 2021-а редовно заседание ЕЦБ запази без промяна основната лихва по операциите по рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25 на сто. Тя остави без промяна депозитната лихва от -0,5%, което означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще продължава да бъде налагана "наказателна" лихва от 0,5 на сто.

Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си или по-ниско равнище, докато не се отбележи, че перспективите за инфлацията се доближават солидно към равнище, достатъчно близко, но под 2% в рамките на прогнозния период.

Всякакви действия за постепенно излизане от антикризисния план, който Европейската централна банка следва в паричната си политика, биха били прибързани, посочи президентът на институцията Кристин Лагард, цитирана от ДПА. 

Преждевременно е да се говори за постепенно излизане от програмата за извънредно закупуване на облигации (PEPP), каза Лагард на пресконференцията след днешното заседание по паричната политика, допълва БТА.

По думите й 25-членният управляващ съвет на банката дори не е обсъждал бъдещето на плана на заседанието. Излизането от програмата зависи от широк кръг въпроси, включително финансовите условия и инфлационните перспективи.

Управителният съвет на ЕЦБ ще продължи да извършва нетни покупки на активи по програмата PEPP, чийто общ размер остава 1,85 трлн. долара, най-малко до края на март 2022 г., и във всеки случай докато не прецени, че кризата с коронавируса е отминала. 

Централната банка отбеляза, че ще прилага гъвкавост при покупките съобразно с пазарните условия и с оглед на това да не допусне затягане на условията за финансиране, несъвместимо с предотвратяването на низходящото въздействие на пандемията върху прогнозния тренд на инфлацията. Освен това гъвкавият във времето подход към покупките на активи ще продължи да подпомага гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика.

Централната банка също така запази месечния темп от 20 млрд. евро при покупките на активи по програмата за закупуване на активи.