Заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) днес ще се проведе на фона на вътрешно разделение за темпа на изкупуване на облигации, удължаване на карантинните ограничения, въведени заради Covid-19, и евентуалното забавяне на възстановителния фонд на ЕС, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Пазарите на суверенни облигации се поуспокоиха след масовото разпродаване през февруари, но те искат по-голяма яснота за плановете за стимулиране на икономиката, след като възстановяването след коронакризата се утвърди.

Инвеститорите ще следят някои ключови въпроси.

1. В каква степен ЕЦБ се ангажира да държи доходността по облигациите под контрол?

Темпът на изкупуване на облигации по програмата на ЕЦБ за спешно изкупуване в условията на пандемия (PEPP) бе ускорен. Седмично покупките по схемата са се равнявали на 14,4 милиарда евро през първите осем седмици на 2021 г. и 16,9 милиарда евро през четирите седмици след мартенското заседание на институцията, посочва Кепитъл икономикс (Capital Economics).

Според някои анализатори темпът е разочароващ, а протоколите от заседанието през март очертават разделение в ЕЦБ.

Ръководителите на институцията са обсъждали по-слабо увеличаване на изкупуванията, но след това са договорили засилено включване на пазара, при условие че то може да бъде свито по-късно.

На президента на ЕЦБ Кристин Лагард ще й бъде поставен въпросът дали широкият консенсус за засилване на изкупуването наистина е бил толкова широк, посочва експертът по глобални макростратегии Фредерик Дюкрозе от група Пиктет (Pictet).

2. Какви показатели следи ЕЦБ на пазара на облигации и как се представят те?

Лагард заяви неотдавна, че инвеститорите на капиталовия пазар изглежда са разбрали целта на ЕЦБ при разширяването на покупките на облигации миналия месец - сигнал, че централната банка на еврозоната е доволна от понижаването на доходността с отчитане на инфлацията.

Номиналната доходност по облигациите и доходността с корекция спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) - измерител, следен от главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн - също се понижиха. Лагард може да бъде подложена на натиск да обясни кои показатели следи ЕЦБ и как те се представят напоследък.

3. Какви са икономическите перспективи?

От заседанието на ЕЦБ през март големи европейски икономики като Франция и Германия удължиха режима на локдаун в борбата с третата вълна на пандемията, което отдалечава перспективите за възстановяване.

Ваксинацията обаче се ускори, а през март бизнес активността се върна към растеж. Международният валутен фонд неотдавна повиши прогнозата си за растежа на еврозоната тази година от 4,2 до 4,4 процента.

Лагард може би ще се придържа към умерен тон, тъй като пазарите биха могли да интерпретират всякакви оптимистични коментари като сигнал, че темпът на изкупуване на облигации ще бъде забавен.

4. Не е ли твърде рано да се говори за постепенно забавяне на програмата, когато инфлационните очаквания остават слаби?

Инфлацията нараства стабилно и през идните месеци може да надмине целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 процента.

Лагард може да избере да се придържа към възгледа на Лейн, че ускоряването на инфлацията е тласкано от временни фактори и основната инфлационна тенденция остава слаба, така че ЕЦБ трябва да запази политиката си на агресивно стимулиране.