Икономиката на еврозоната тази година ще се свие с 8 до 12 на сто на фона на усилията за преодоляване на отражението от пандемията от коронавирус, заяви днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс и БТА.

По-рано ЕЦБ прогнозира спад на икономиката на еврозоната между 5 и 12 на сто.

В онлайн диалог с млади европейци днес обаче Лагард изтъкна, че "мекият" сценарий вече е остарял и че реалният резултат се очаква да бъде някъде между "среден" и "тежък" сценарий.

Цената на кризата ще продължи да се плаща в дългосрочен план и някои страни могат да срещнат затруднения да погасяват дълговете си, което ще увеличи опасността те да бъдат принудени да излязат от еврозоната. Това казва ЕЦБ в шестмесечния си доклад за финансовата стабилност, за който Ройтерс съобщи вчера.

ЕЦБ отбеляза и рисковете, свързани със задлъжняването на компаниите, слабата рентабилност на банките и евентуални промени на цените на недвижимите имоти.

Опасенията от напускане на еврозоната на най-задлъжнелите заради коронавируса страни може да се засилят на пазарите, ако не бъдат взети мерки за ограничаване на дълговото бреме, предупреди ЕЦБ, цитирана и от Франс прес.

Според финансовата институция нивата на задлъжнялост в страните от еврозоната се очаква да нараснат значително - между 7 и 22 процентни пункта - през 2020 година, с което съотношението на дълговете спрямо БВП в зоната ще скочи от средно 86 на сто през 2019 година до 103 на сто през 2020 година.

ЕЦБ реши да увеличи изкупуването на държавни облигации и да приложи спешен план на стойност над 1 трилион евро само за 2020 година. Това позволи да се попречи на увеличаването на спредовете по държавните облигации в еврозоната между референтните германски лихви и други страни като например Италия.