Суап линията предоставя ликвидност в чужда валута при необходимост. Тук говорим за голяма чужда валута - тоест страни като България, Дания, Швеция имат достъп до голяма чужда валута, като долара или еврото. По този начин при нужда много бързо да получат валутна ликвидност. Това обясни икономистът Георги Ангелов пред Нова тв.

БНБ обяви, че се е договорила с ЕЦБ за сключване на предпазно валутно споразумение (суап линия), за да осигурят евро ликвидност. Съгласно новата суап линия Българската народна банка ще може да вземе до 2 милиарда евро в замяна на български левове.

"В момента се използват много такива суап линии в развитите страни. Представете си в една страна има дефицит на долари. Ако той трябва да се покрие на валутния пазар по време на криза, това е много трудно. В криза, ако опиташ да набавиш този ресурс, ще доведеш до срив на валутния курс. Именно в такава ситуация достъпът до суап линия дава възможност да се набавят тези дефицити, без да се нарушават валутните пазари. Това е основното приложение - да се избягват и предотвратяват сривове на валутните пазари чрез директни суап линии. За това развитите страни имат такива линии помежду си", обясни Ангелов. Той смята, че това е голям успех за нашата страна и сигнализира, че ЕЦБ има доверие в страната ни и в БНБ.

"Това не е кредит от МВФ. Това не е меморандум. Това е суап линия на доверие, че тази страна спазва макроикономическа стабилност и че ако вземе такива пари, може да ги върне обратно. Това е силен печат на доверие за нашата страна", добави икономистът. Той поясни, че наличието на суап линия внася стабилност в пазарите.

"България е изпълнила 99% от изискваните мерки за влизане в Еврозоната. Остава последната банка да си повиши допълнителните резерви, което вероятно ще стане скоро. Когато си свършим нашата работа, можем да изпратим всички документи в ЕЦБ. Сега ни се отваря тази възможност и трябва да се възползваме", категоричен е Ангелов.

Според него, ако България се забави, може да чака още дълго време за влизане в Еврозоната. Ако до края на април страната успее да изпълни условията, решение от ЕЦБ ще бъде получено до няколко дни.