Председателката на Европейската комисия (ЕК), германката Урсула фон дер Лайен, заплаши днес Германия със съдебна процедура заради решение на нейния Федерален конституционен съд (ФКС) срещу Европейската централна банка (ЕЦБ), предадоха световните агенции.

Франс прес отбелязва, че страни като Полша вече искат да използват решението от по-рано тази седмица като правен аргумент в своята борба с европейските институции.

"Взимам случая много на сериозно", казва Фон дер Лайен в писмен отговор на въпрос, зададен от германския евродепутат от Зелените Свен Гиголд, който публикува днес писмото в акаунта си в Туитър.

"(Европейската) комисия е на път да анализира подробно решението на повече от 100 страници на германския Федерален конституционен съд (и) на базата на заключенията ще проучим възможни следващи етапи, които може да стигнат до процедура за нарушаване на европейските договори", пише Фон дер Лайен.

В получилото силен отзвук решение от по-рано тази седмица германският ФКС постанови, че политиката на ЕЦБ на масирано изкупуване на държавни облигации с цел подпомагане на уязвимите страни от еврозоната нарушава частично германското законодателство. Според решението европейската институция де факто отнема част от икономическия суверенитет на Германия без съгласието на нейното федерално правителство.

През 2018 г. обаче Съдът на ЕС постанови, че практиката на ЕЦБ да купува облигации е законна. Тази политика на европейската институция е силно критикувана в Германия - най-голямата икономика от еврозоната - където мнозина смятат, че страната понася несъразмерна част от бремето на подпомагането на тежко задлъжнели, но нереформиращи се държави.

Решението на германския ФКС от 5 май може да предизвика сериозни юридически разногласия в ЕС и да задълбочи разделението между богатите страни донори от Севера и по-бедните държави реципиенти от Юга. Този въпрос е особено актуален в момент, когато се обсъждат планове за възстановяване на съюза след епидемията от новия коронавирус, което неизбежно ще доведе до повишаване на разходите.