Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи "непоколебимо" програмата си за изкупуване на облигации, заяви днес германският член на Изпълнителния съвет на институцията Изабел Шнабел, цитирана от ДПА.

Както вече каза президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, "оставаме непоколебими в готовността и способността си за действаме", заяви Шнабел пред италианския в. "Република".

Ще продължим да прилагаме програмата за изкупуване на облигации, точно както и другите мерки на паричната политика, съгласно правомощията ни. Изглежда пазарите разбраха добре това послание, каза Шнабел.

Миналата седмица Федералният конституционен съд (ФКС) на Германия обяви, че програмата на ЕЦБ отчасти противоречи на германската конституция.

По-рано обаче Съдът на ЕС постанови, че програмата отговаря на европейското законодателство. А след решението на ФКС Съдът на ЕС обяви, че само той може да реши дали европейска институция (в случая ЕЦБ) нарушава или не европейското законодателство.

На свой ред председателят на Европейската комисия, германката Урсула фон дер Лайен, заплаши Германия със съдебна процедура заради решението на ФКС.

"Взимам случая много на сериозно", каза Фон дер Лайен в писмен отговор на въпрос, зададен от германския евродепутат от Зелените Свен Гиголд.

Франс прес отбеляза, че страни като Полша вече искат да използват решението на ФКС като правен аргумент в своята борба с европейските институции.

Известно е, че върховенството на европейското над националното право е основен принцип в ЕС и решението на германските съдии да го отхвърлят може да има широкообхватни последици, отбелязва ДПА.