Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква спад на брутния вътрешен продукт (БВП) в еврозоната от 8,7 на сто през 2020 година в резултат на последиците за бизнеса от ограничителните мерки заради пандемията, заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес.

Лагард каза това на пресконференция след заседание на управата на банката, на което беше решено спасителната й антикоронавирусна програма (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) да бъде увеличена с 600 милиарда евро до общо 1.35 трлн. евро ($1.5 трлн.) и да бъде продължена до лятото на 2021 година.

БВП на еврозоната се очаква да нарасне с 5,2 на сто през 2021 година и с 3,3 на сто през 2022 година, каза Лагард.

Тези прогнози обаче са обвързани с изключителна несигурност, отбеляза ръководителят на ЕЦБ, като допълни, че продължителността на свиването на икономиката и нейното възстановяване ще зависят от продължителността и ефикасността на ограничителните мерки, политиките за стимулиране на икономиката и подкрепа на заетостта, както и от трайното отражение на пандемията от коронавирус върху търсенето.

Какво съдържат програмите на ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна лихвите си на исторически ниско равнище, предадоха по-рано световните агенции, позовавайки се на говорител на ЕЦБ. Лихвата по рефинансирането остава 0, а по депозитите - минус 0,5 на сто.

Програмата за изкупуване на държавни и частни дългове, въведена в средата на март с начален фонд от 750 милиарда евро, е увеличена с 600 милиарда евро и е продължена най-малко до края на юни 2021 година, вместо да приключи в края на 2020 година, посочи говорителят.

Разширяването на програмата на ЕЦБ за извънредно изкупуване в условията на пандемия (PEPP) ще смекчи още повече цялостната ориентация на паричната политика, подкрепяйки условията за финансиране в реалната икономика, по-специално за компаниите и домакинствата, обяснява ЕЦБ в комюнике.

ЕЦБ отбеляза също така, че ще реинвестира при падежа им активи от програмата най-малко до края на 2022 година. Възможно е да продължи да ръководи тези резерви от активи в дългосрочен план, както прави с програмата си за количествено улеснение (QE) с изкупуване на дългови книжа, въведена през март 2015 година.

Тази програма, основно антикризисно оръжие на ЕЦБ до пандемията, беше утвърдена на равнище 20 милиарда евро месечно, към които се прибавят 120 милиарда евро допълнително, одобрени през 2020 година.