Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще подсили на днешното заседание спешната си програма, чиято цел е да ограничи въздействието на пандемията от новия коронавирус върху икономиката. Това ще стане на фона на усилията на европейските правителства да утвърдят общ бюджет, с който да отговарят на предизвикателствата на пандемията, предаде Франс прес.

Настъпи часът да се действа отново, коментират анализатори, според които най-очевидният начин да се направи това е да се подсили спешната Програма на ЕЦБ за извънредно изкупуване в условията на пандемия (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP), в която вече са предвидени 750 милиарда евро за изкупуване на дългови книжа до края на годината.

Заради гъвкавостта си, която позволява усилията да бъдат съсредоточавани за определени периоди или за някои страни, този механизъм стана предпочитаният в арсенала на пазителите на еврото в усилията им да ограничат щетите за икономиката от коронавируса, подчерта неотдавна управителят на Банк дьо Франс (Banque de France) Франсоа Вилроа дьо Гало.

ЕЦБ пусна в действие тази програма и седмично харчеше средно по 26,5 милиарда евро за изкупуване на облигации. Ако обаче продължи да прави това, предвидената сума ще бъде похарчена в началото на октомври, пресметна анализатор от Кепитъл икономикс (Capital Economics).

Това го кара да прогнозира, че ЕЦБ вероятно ще увеличи поне с 500 милиарда евро програмата, а оценката му се подкрепя от редица наблюдатели.

Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард обяви неотдавна, че очаква свиване на икономиката на еврозоната с 8 до 12 на сто тази година. Инфлацията пък би могла да забави темпа до 0,7 на сто идната година, предвиждат експерти на Кепитъл икономикс, а това е твърде далече от целта на ЕЦБ за близо 2 процента.

След като на няколко пъти ЕЦБ призовава държавите да действат, тя вече не е солов играч в спасяване на икономиката на страните, въвели единната валута. Членките на ЕС водят преговори по амбициозен план за съживяване на стойност 750 милиарда евро, представен от Европейската комисия, която подкрепя идеята за общи облигации, припомня АФП.