Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева съобщи във вторник, че ще внесе в Управителния съвет на фонда предложение за възможно увеличаване на резервите за извънредни ситуации с 650 млрд. долара до юни, съобщи Ройтерс.

В изявление Георгиева каза, че новото разпределение на Специални права на тираж (СПТ - паричната единица на МВФ) би осигурило значителна пряка подкрепа за ликвидността на определени страни, без да увеличава дълговата им тежест.

Това също така би освободило ресурси за страните-членки на МВФ за борбата с пандемията от коронавирус, за подкрепа на ваксинационни програми и за други спешни мерки, заяви Георгиева.

Кристалина Георгиева каза, че на заседание във вторник членовете на Управителния съвет на МВФ са изразили "широка подкрепа" служителите на Фонда да подготвят предложение за увеличаване на резервите с 650 млрд. долара.

"Новото разпределение на СПТ ще бъде от полза на всичките ни държави-членки и ще подкрепи глобалното възстановяване от кризата с КОВИД-19. Това също би било силен сигнал за решимостта на членките на МВФ да направят всичко възможно за преодоляване на най-лошата рецесия от Голямата депресия насам", каза Георгиева.

Новото разпределение на СПТ ще бъде първото след одобреното през 2009 г. на стойност от 250 млрд. долара по време на световната финансова криза. Георгиева заяви, че екипът на МВФ ще разработи нови мерки за увеличаване на прозрачността и отговорността при използването на СПТ и ще проучи възможности по-богатите страни-членки да преразпределят СПТ в подкрепа на уязвими и по-бедни страни.

Ако бъде одобрен, допълнителният резерв, който може да бъде обърнат в твърда валута или споделен с по-нуждаещи се страни, би трябвало да бъде на разположение по-късно през тази година.

Кристалина Георгиева започна да настоява за ново разпределение на СПТ преди една година, но срещна силна съпротива от САЩ, най-големия акционер в МВФ, при управлението на Доналд Тръмп.

През последните седмици увеличаването на резерва беше подкрепено от Г7 и Г20, след като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън даде резервирана подкрепа за идеята, като настоя за по-голяма прозрачност за това как ще бъдат използвани и търгувани Специалните права на тираж.

Йелън каза пред Конгреса във вторник, че увеличаването на резервите на МВФ отговаря на националните интереси на САЩ, защото ще помогне на някои от най-затруднените страни да избегнат рестриктивни политики, които биха възпрепятствали глобалното възстановяване.

Изявлението на МВФ отваря пътя американското министерство на финансите да информира Конгреса за този ход.

За приемането на решението не е нужно гласуване в Конгреса, но увеличаването на резервите на МВФ беше критикувано от някои републиканци, според които то няма да помогне особено на най-нуждаещите се страни, но ще осигури безплатни резерви на Китай, Русия, Иран и други страни, смятани за противници на САЩ.

Ново разпределение на СПТ вероятно ще дойде тъкмо навреме да помогне на тежко задлъжнялата Аржентина да избегне дефолт по плащанията към МВФ