Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в Дакар, че Европа смята да мобилизира над 150 милиарда евро за инвестиции в Африка в идните години, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Средствата са по програмата "Африка-Европа". Това е първи регионален план от по-мащабната инициатива, наречена "Глобален портал", чието начало бе поставено през декември. Тази мащабна инициатива цели да мобилизира до 300 милиарда евро държавни и частни средства до 2027 г. по инфраструктурни проекти по света.

В Африка средствата ще бъдат предназначени за възобновяеми енергийни източници, намаляване на рисковете от природни бедствия, за достъп на африканците до интернет, за транспорта, за производството на ваксини или за образование.

"Глобален портал" е възприеман като отговор на ЕС на мащабната китайска инициатива "Един пояс, един път".

Визитата на Фон дер Лайен в Дакар предшества срещата на върха на ЕС с Африканския съюз на 17 и 18 февруари в Брюксел. Сенегал е ротационен председател на ЕС. По време на тази среща на върха темата за инвестициите ще бъде в центъра на дискусиите, каза днес Фон дер Лайен.

Преди пътуването си в Африка в интервю за Франс прес Фон дер Лайен заяви, че чуждите инвестиции в Африка прекалено често имат скрита цена, финансова, политическа, екологична или социална, която понякога е много тежка. Тя изрази съжаление, че могат да възникнат връзки на зависимост при тези инвестиции, визирайки вероятно дълга, който се натрупва към китайски инвеститори.