Държавите от ЕС подкрепят Кристалина Георгиева за втори мандат начело на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи във вторник белгийският вицепремиер Венсан ван Петегем след заседанието на европейските министри на икономиката и финансите в Брюксел, предаде кореспондент на БТА.

Георгиева вече получи подкрепата на Франция и Германия.

Обсъдихме въпроса на работна закуска, каза Ван Петегем. Всички страни от ЕС подкрепят Георгиева, добави вицепремиерът на Белгия, която е ротационен председател на Европейския съюз.

По думите на Ван Петегем това е израз на тяхното доверие в Кристалина Георгиева и нейната работа. Петегем допълни, че подкрепата показва също важността, която ЕС отдава на поста на управляващия директор на МВФ.

Кристалина Георгиева е заинтересована от втори петгодишен мандат като ръководител на организацията, съобщи миналия четвъртък, 7 март, "Блумбърг нюз". На следващия ден управителят на БНБ и управител на МВФ за България Димитър Радев каза (цитиран в съобщение на националната банка), че е провел телефонен разговор с Кристалина Георгиева, в който тя е потвърдила желанието си да продължи да изпълнява тази длъжност, че за нея ще бъде чест да го направи, при условие че получи подкрепата на членовете на МВФ.

По традиция постът на управляващия директор на МВФ се заема от представител от Европа, а този на Световната банка - от такъв от САЩ. Затова подкрепата на европейско ниво е ключова за дадена номинация, като окончателното решение се взима от Съвета на изпълнителните директори на фонда, който е съставен от 24 души, представляващи гласовете на отделните страни членки.

Новините за трупащата се подкрепа заварват Кристалина Георгиева в София, където тя проведе редица срещи в първите мъже на държавата и даде пресконференция.

Благодаря на България и на европейците за това, че виждат в мен, човек, който може да продължи да носи отговорността за Международния валутен фонд, заяви пред медиите Кристалина Георгиева, цитирана от БТА.

"Фондът е стабилен кораб, преминаващ през бурни води, и ще бъда благодарна на членовете, ако ме изберат да бъда капитан на този кораб за втори път", заяви наскоро в интервю за Ройтерс Георгиева.

В интервюто управляващият директор на МВФ отбелязва своите главни приоритети за втори мандат: укрепване на перспективите на средносрочния икономически растеж, който изостава от историческите нива; управление на текущите предизвикателства, свързани с държавните дългове на различните страни, и намиране на решение за планираното преразпределение на квотите във Фонда, за което настояват големите развиващи се икономики (Китай, Индия, Бразилия и др.).