Да се фокусираме върху извеждането на въглищата, енергийната ефективност, която може да ни осигури до 40% спестяване на енергия, използване на алтернативите вятър и слънце, геотермална енергия, офшорна енергия, но и инвестиции в умни мрежи за пренос на електроенергия. Това са част от препоръките на последния доклад на Центъра за изследване на демокрацията "Пътна карта за климатична неутралност на България до 2050 година".

Само един сценарий предвижда страната ни да постигне пълна въглеродна неутралност до 2050 година, показва пътната карта, която беше представена на пресконференция днес с участието на бизнеса, общините и политици. Единствено при един от трите сценария ще постигнем пълна въглеродна неутралност до средата на века ако не само заложим на умни мрежи и развитието на електроенергетиката, но приложим цялостни промени в секторите транспорт, индустрия, земеползване. Това каза Констанца Рангелова, старши анализатор, програма "Енергетика и климат", Център за изследване на демокрацията. В другите сценарии също се постига спад на емисиите, но това е крайно недостатъчно за постигане на неутралност, допълни тя. Това показва, че не може да фокусираме само върху сектор електроенергия.

С пропускането на шанса да представим в Европейската комисия Регионалните планове за справедлив преход на въглищните региони, ние губим много милиарди инвестиции. Но реформите няма как да се случат само с европейски средства, коментира програмният директор на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

Най-голямо количество от замърсяването, от емисиите идва от отоплението и транспорта. Ако подпомагането на сектор въглища продължи, това би означавало субсидиране на сектора, а България има сериозен потенциал за разкриване на ВЕИ мощности. Важно е да се приложат мерки за балансиране на новите мощности като батерии, но също така развитие на умни мрежи, създаване на пазарни механизми за гъвкавост на потреблението. Важно е да увеличим нашата свързаност със съседните държави.

3eNews