Европейската комисия представи днес няколко предложения за действие в случай, че до 1 януари догодина не е влязло в сила договаряното търговско споразумение с Великобритания, предаде БТА.

ЕК предлага временни правила за продължаване на въздушните връзки за шест месеца, ако Лондон осигури същата възможност.

Предлага се също различните сертификати за безопасност на стоките при въздухоплаването да останат в сила без прекъсване.

Комисията предлага запазване на пътните връзки за шест месеца, ако от британската страна бъдат осигурени същите възможности.

ЕК предлага до края на следващата година или до сключване на споразумение за риболова да се запази досегашният достъп на корабите на ЕС и на Великобритания до рибните запаси. Към момента, като цяло над 60% от тоновете риба в английски води се улавят от чуждестранни плавателни съдове.

Снощи ЕК и Лондон съобщиха, че в края на тази седмица ще бъде взето решение за хода на търговските преговори.

Преговорите са на ръба на провала, тъй като между двете страни остават големи разногласия по отношение на правата за риболов, правилата за бизнес конкуренция и начина, по който ще се управлява (контролира изпълнението на) сделката.

Европейската комисия вече съобщи, че е готова да продължи преговорите и догодина, но Лондон не приема такъв вариант. Премиерът Борис Джонсън е категоричен, че не може да приеме условия в един договор, който би подчинил Великобритания на правилата на Европейския съюз.