Досега в ЕС е запорирано руско имущество за 24,1 милиарда евро на лица, обхванати от европейските санкции, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от кореспондента на БТА Николай Желязков.

Продължават преговорите между страните от ЕС как да се постъпи с това имущество, защото пред отнемането му има правни пречки, отбеляза говорителят. По неговите думи се предвижда имуществото на Руската централна банка да бъде използвано доходоносно.

Санкциите на ЕС заради войната в Украйна предвиждат запор, но не и пряко отнемане на руско имущество заради липсата на съответното европейско законодателство. ЕК предложи заобикалянето на санкциите да бъде европейско престъпление, преговорите по този въпрос напредват, добави говорителят.

Каква е точната блокирана сума?

Каква е точната блокирана стойност на руски активи не е известно. Преди няколко месеца Ройтерс съобщи, че сумата на блокирани руски активи, които са били под контрола на банки от страни-членки на ЕС, е над 33 милиарда евро.

В медийното пространство се появиха информации за общо блокирани между 300 милиарда и над 1 трилион долара, не само като валутни и златни активи на Руската централна банка, но и на руски кредитори, организации и олигарси, на които са наложени санкции. След инвазията на Русия в Украйна западните съюзници са наложили санкции на повече от 1200 руски физически лица, над 120 организации и 19 банки. Това се равнява на активи за около 940 милиарда паунда (1.14 трилиона долара). Сумата е невероятно голяма, писа Елизабет Брау за Foreign Policy, която Георги Вулов от 3eNews цитира в статия за Dir.bg. И само за сравнение, Банката на Англия държи замразени руски активи на стойност само 44.5 милиона паунда (54.1 милиона долара).

Според някои оценки, активите на РЦБ, замразени в чужбина, възлизат на 300 милиарда долара. Според европейски служители, около 33.8 милиарда евро (36.64 млрд. долара) от тази сума са на депозити в банки на еврозоната, но с уговорката, че тази сума все още не е окончателно определена.

Какво да се прави

Европейският съюз все още търси правни основания да използва блокирани руски активи - на Руската централна банка и други руски кредитори, за финансиране на програмата за възстановяване на Украйна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че иска да накара Русия да плати за разрушенията, причинени от нейната армия със "замразени средства на олигарси и орагнизации, както и активи на нейната централна банка ", но как и кога ще стане това, тя не се ангажира. Фон дер Лайен, обаче, призна: "Вярно, все още не се говори за конкретни опции."

В интервю за The Financial Times Шарл Мишел каза в края на януари т.г. че "това е въпрос на справедливост и честност, но трябва да се направи в съответствие с правните принципи - това е много ясно". Той предупреди, че са нужни задълбочени дискусии, и препоръча в тях да се включи всяка страна членка на ЕС.

Официални лица от ЕК смятат, че подобен план трябва да се изпълнява в сътрудничество със страните от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония), както и със страните от НАТО.

ЕС: Грузия да спазва санкциите

ЕС насърчава Грузия, която очаква да стане кандидат за присъединяване към Общността, да спазва европейските санкции, които забраняват полети от, до и над Русия, посочи говорителят. Очаква се грузинските власти да следят за опити за заобикаляне на санкциите и да не допускат несигурни руски самолети в своето въздушно пространство. Заради наложените на Русия санкции, 95 на сто от използваните от страната граждански самолети не преминават задължителната поддръжка, поясни говорителят.

Грузинските граждани преценяват дали да се възползват от отпадането на визите за пътуване до Русия, добави той.