Лавината от безпрецедентни санкции, връхлетяла Русия преди два месеца и половина, удари ключови сектори от икономиката, пише в обобщение руският в. "Независимая газета", цитирана от БТА.

Замразени са руските златни резерви. Рязко е засилен контролът върху износа, особено на високотехнологични стоки. Корпоративни бойкоти са наложени навсякъде - от сектора на бързото хранене до достъпа до чуждестранни бази научни данни. Активното изграждане на нова "Желязна завеса" е придружено с извънсъдебна конфискация на собственост на руски граждани в чужбина. А законопроект, внесен в Конгреса на САЩ, ще позволи иззетото имущество да се използва "за възмездяване на щетите, нанесени на Украйна", изброява вестникът.

По данни на председателя на руския парламент Вячеслав Володин, цитирани в текста, от анексията на Крим през 2014 г. на Русия са наложени 10 218 санкции - повече, отколкото на която и да е друга държава.

А в неделя лидерите на страните от Г-7 обещаха да затегнат икономическата изолация на Русия и "да издигнат на ново равнище" кампанията срещу руските елити, подкрепящи Владимир Путин. На виртуална среща те потвърдиха по-специално, че ще отрежат Русия от "ключови услуги, от които тя зависи" (консултантски - главно счетоводни, корпоративни, но засега не и правни - б.р.), и постепенно ще се откажат от руските горива, пише изданието.

Веднага след тази среща решимостта на Запада бе потвърдена. Поредни санкции наложиха на Русия САЩ, Канада, Япония и Великобритания.

Вашингтон например ограничи още повече възможността да се доставя промишлена продукция на Москва, включително двигатели и булдозери, забрани на американски фирми да предоставят на руски партньори различни услуги и да поръчват реклама на редица руски телевизии. Санкционирани бяха шефове на руски банки, техни дъщерни компании и почти 2600 руски и беларуски чиновници, свързани с операцията в Украйна.

Канада включи в "черния" си списък още 40 руски бизнесмени и военни, а Япония разшири своя до 130 души. Новите британски ограничения ще засегнат над 96 на сто от вноса на руска продукция и 60 процента от износа за Русия. ЕС се надява до 15 май да съгласува шести пакет, предвиждащ отказ от руския петрол, изключване на руската банка "Сбербанк" от системата SWIFT и други мерки.

Москва смята, че никакви отстъпки, засягащи Украйна, няма да доведат до отмяна на санкциите. Затова, по думите на външния министър Сергей Лавров, Русия ще продължи да реагира адекватно на ограниченията, ще полага усилия за дедоларизация, деофшоризация, заместване на вноса с родно производство, укрепване на технологичната си самостоятелност.

Руската гледна точка е песимистична - санкциите ще останат с нас завинаги, гласи изнесеният в заглавие извод на "Независимая газета".