Европейският съюз ще търси правни основания да използва блокирани руски активи - на Руската централна банка и други руски кредитори, за финансиране на програмата за възстановяване на Украйна. Според Ройтерс сумата на блокирани руски активи, които са били под контрола на банки от страни-членки на ЕС е над 33 милиарда евро.

Преди това председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова страните да продължат преговорите за използване на блокираните активи на Руската централна банка, а на по-късен етап и на руски олигарси, които се оценяват на обща стойност 300 млрд. долара, да се дадат за възстановяването на Украйна, тъй като мащабите на разрушенията в разкъсваната от война страна се увеличават.

Каква е точната блокирана сума предстои да бъде уточнено. В медийното пространство се появиха информации за общо блокирани между 300 милиарда и над 1 трилион долара, не само като валутни и златни активи на Руската централна банка, но и на руски кредитори, организации и олигарси, на които са наложени санкции.

В интервю за The Financial Times Шарл Мишел каза миналата седмица, че "това е въпрос на справедливост и честност, но трябва да се направи в съответствие с правните принципи - това е много ясно". Той предупреди, че са нужни задълбочени дискусии, и препоръча в тях да се включи всяка страна членка на ЕС.

Според Блумбърг, екипът от Брюксел се намира на доста предварителен и проучвателен етап, но в същото време предизвиква доста скептично отношение за крайния резултат. Засега е ясно, че държавите-членки на Европейския съюз са били уведомени, че Съюзът има законовите правомощия да използва временно най-малко 33.8 милиарда евро (36.8 милиарда долара) активи на Руската централна банка за финансиране на програма за възстановяване на Украйна.

Официално съобщение, обаче липсва, а информацията, която е изтекла в някои медии, е получена от надеждни източници, запознати с въпроса, но пожелали анонимност. Според тях, правният отдел на Европейския съвет е казал на дипломатите от ЕС, че такъв план е правно осъществим, но трябва да бъдат изпълнени определени условия, сред които крайната дата на блокиране, общият размер на ликвидните активи, но и дали в даден момент главницата и лихвата не трябва да бъдат върнати на Русия, макар и само ако настъпи пълна промяна на управлението в страната, каквато е била досегашната практика.

ЕС започна да проучва възможности за замразяване на руски активи, още след като Кремъл започна специалната си военна операция в Украйна (24 февруари 2022 година). Този план, обаче, е противоречив според различни оценки, а дискусиите са в много предварителен етап. Европейските служители и някои държави-членки на ЕС са загрижени относно обстоятелствата, които правно оправдават подобни действия, но и заради прецедента, който може да бъде създаден, особено по отношение на използването на замразени активи на Руската централна банка, и при какви условия те могат да бъдат предадени на Киев за възстановяване.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че иска да накара Русия да плати за разрушенията, причинени от нейната армия със "замразени средства на олигарси и орагнизации, както и активи на нейната централна банка ", но как и кога ще стане това, тя не се ангажира. Фон дер Лайен, обаче, призна: "Вярно, все още не се говори за конкретни опции."

Според разчетите на Европейската комисия, щетите, нанесени на Украйна до края на 2022 година, се оценяват на 600 милиарда евро. Русия и нейните олигарси трябва да компенсират Украйна за загубите и да покрият разходите за възстановяване на страната", заяви Урсула фон дер Лайен. Изчисленията на Световната банка сочат, че самото възстановяване може да струва най-малко 350 милиарда долара.

Според служители на Г-7 и ЕС, изглежда няма ясно правно основание за изземване на активите на руски банки и пренасочването им към Украйна. Освен това, самият факт на замразяване на активи не означава тяхната конфискация. В повечето случаи досегашната практика е била западните държави да блокират средствата на санкционирани правителства и да ги връщат след смяната на властта в съответната страна.

Замразяване или конфискуване на руските активи

Някои юристи от ЕС виждат път напред, твърди американското списание Foreign Policy. Според изданието, запознати с подробности от започналата дискусия са казали, че членовете на Европейската комисия са по-предпазливи относно правното основание за използването на замразените активи, както и цялостната сложност на задачата. Официални лица от Брюксел твърдят, че подобен план трябва да се изпълнява в сътрудничество със страните от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония), както и със страните от НАТО.

Освен това, изпълнителната власт на ЕС предупреди, че ще бъде трудно да се вземе решение, докато няма повече яснота относно размера на активите, които могат да бъдат използвани, а когато това се установи, първата стъпка ще бъде тяхното локализиране. Според някои оценки, активите на Руската централна банка, замразени в чужбина, възлизат на 300 милиарда долара. Според европейски служители, около 33.8 милиарда евро (36.64 млрд. долара) от тази сума са на депозити в банки на еврозоната, но с уговорката, че тази сума все още не е окончателно определена.

Според украински източници, все още не се знае точно колко руски средства са замразени, защото става дума както за златно-валутните резерви на Руската централна банка, така и за активите на санкционирани олигарси, които са на депозит в други руски или европейски банки. Най-голямата сума, появила се в медиите, е 1 трилион долара. Тя беше обявена от ръководителя на Националната агенция за предотвратяване на корупцията в Киев Александър Новиков.

Като цяло, след инвазията на Русия в Украйна западните съюзници са наложили санкции на повече от 1200 руски физически лица, над 120 организации и 19 банки. Това се равнява на активи за около 940 милиарда паунда (1.14 трилиона долара). Сумата е невероятно голяма, пише Елизабет Брау за Foreign Policy. И само за сравнение, Банката на Англия държи замразени руски активи на стойност само 44.5 милиона паунда (54.1 милиона долара).

Както обясняват служители от различни страни пред Foreign Policy, размерът на замразените активи не е напълно ясен, а издирването им продължава и списъците със санкционираните лица, банки и организации може да се разширят. От друга страна, има опасност някои средства да бъдат замразени по време на разследването, но ако се окаже, че не касаят санкционирани лица и институции, санкцията се отменя и парите трябва да се възстановят, напомня американското списание.

Управлението на блокирани руски активи е свързано с рискове

В сряда, 18 януари, по време на първата задълбочена дискусия с посланиците на ЕС, юристите на Съюза са обяснили, че в случай на загуби при управлението на руските активи от страна на ЕС, компенсациите трябва да бъдат изплатени чрез бюджета на ЕС или от страните-членки. Затова да се разчита на конфискуваните средства като депозити в банките и приходите от тях да се използват за възстановяване, но това ще бъде доста мъчителен и продължителен процес, коментират юристи.

Някои държави-членки възнамеряват да продължат да настояват съюзниците да конфискуват активи, като опитат да потърсят отговорност на Москва за военни престъпления чрез създаден за целта специален трибунал.

Ролята на ООН

Продължителността на войната и растящите разходи за подкрепа на Украйна накараха много политици да заемат по-радикални позиции - не само да бъдат замразени, но и да се конфискуват руски активи, за да се покрият разходите за възстановяване на Украйна.

Първата крачка към нещо по-съществено, беше приетата през ноември 2022 година резолюция на Общото събрание на ООН за създаването на международен механизъм, който трябва да осигури компенсация на Украйна за щетите от руската агресия. Засега липсва информация за въпросния механизъм. В същото време някои държави не са готови да чакат мудната ООН да вземе решение относно тези правила.

От декември насам в различни държави се правят изявления за готовността им сами да конфискуват парите на тяхна територия (банки). Канада беше първа. Министерството на външните работи на страната обяви плановете си да конфискува 26 милиона долара на руския олигарх Роман Абрамович и да ги прехвърли на Украйна. "От началото на войната ние предупреждаваме Путин и неговите сътрудници, че не могат да се скрият от последствията за своите действия", каза канадският външен министър Мелани Джоли, цитирана от Блумбърг.

В Европа в края на декември 2022 година Естония първа заговори за готовността си да конфискува руски средства, като до края на януари външното министерство в Талин трябваше да разработи подробен механизъм. Срокът беше удължен. В страната са намерени малко активи с руски произход - само 20 милиона евро, но според експерти, Естония може да създаде прецедент за други държави-членки на ЕС.

Липсва единна позиция

В рамките на ЕС все още няма обща позиция дори по отношение на дейността по замразяване на активи на държавата-агресор и замесените в тероризма руснаци. Например, ако Австрия, Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург и Испания съобщиха за замразяване на руски активи на стойност над 1 милиард евро във всяка страна, то Гърция и Малта - съответно само 212 хиляди и 147 хиляди евро.

Освен това страните, които са замразили най-много руски средства, вече са по-предпазливи към идеята за конфискуването им. Например, според Ройтерс, в Германия продължават дискусиите по този въпрос и консенсус все още е далеч.

Не е готова да прехвърли руски активи в Украйна и Швейцария. Това заяви министърът на външните работи на страната Игнацио Касис на Световния икономически форум в Давос пради две седмици. "Всички сме наясно, че щетите, причинени от агресора, трябва да бъдат компенсирани от агресора. Но ние трябва да действаме в рамките на закона, в противен случай губим доверие, когато осъждаме други за нарушаване на закона ", каза Касис, цитиран от Блумбърг.

Според Swissinfo, Швейцария е замразила 7.5 милиарда швейцарски франка (8 млрд. долара) активи на руските олигарси, попаднали под санкции и свързани с Кремъл.

Най-активни в този процес са САЩ

В края на декември Конгресът прие промени в законодателството, които позволяват прехвърлянето на приходи от продажбата на конфискувани активи на олигарси или други санкционирани организации. Преди няколко дни говорителят на Министерството на правосъдието на САЩ Андрю Адамс заяви, че САЩ скоро ще започнат да прехвърлят руски активи към Украйна. Няма подробности за размера на тези средства, но най-вероятно става дума за парите на олигарсите, които подкрепят режима на Путин. Според съобщения в американските медии, администрацията на Байдън все още е против прехвърлянето на резервите на Руската централна банка, защото при това положение други правителства няма да държат пари в САЩ.

И въпреки скептицизма сред много от участниците в този сложен процес - политици, икономисти, финансисти, анализатори, както отбелязват наблюдателите на Блумбърг, подробностите от дискусиите показват, че потенциалът за конфискация на руски активи надхвърля теоретичния дебат и преминаването към изпълнение ще се забави във времето.

И последният, но най-важен въпрос: Кой може да получи конфискуваните руски активи?

Украинските власти настояват парите от конфискувани руски активи да бъдат изпратени в Украйна, която ще се ангажира да ги насочи за конкретни цели. Ползите от предаването на пари на властите са бързо възстановяване, както и бърз икономически растеж благодарение на инвестициите в инфраструктура. В същото време минусите са високите корупционни рискове и ниското доверие в украинските власти от страна на западните съюзници, твърдят източници на Блумбърг.

На конференция през юли 2022 г. в Лугано Укайна представи свой вариант за възстановяване със конфискувани руски средства. И въпреки всички положителни сигнали, получени тогава от Украйна, конференцията не успя да реши един от основните въпроси - кой ще контролира разпределението и усвояването на парите. Украйна предложи своя версия, Европейската комисия има съвсем друга визия, а Световната банка има съвсем друга концепция. И трите концепции не получиха подкрепа. Затова се наложи и мнението, че конференцията в Лугано е провал за възстановяването на Украйна, припомня Ройтерс.

Каквито и пари да бъдат насочени за възстановяването на Украйна, те ще бъдат обект на външен контрол. Според заместник-изпълнителния директор на МВФ Владислав Рашкован (представлява във Фонда Украйна и 14 други страни), възстановяването на Украйна няма да бъде възможно без създаването на надправителствена агенция за целта. Именно тя трябва да оцени загубите и необходимостта от реконструкция, да организира покупките, да контролира разходите и т.н. Ще трябва да получи правомощия за преговори с потенциални дарители.

Сред минусите на подобна организация са по-бавната работа на структурата и сложният механизъм за вземане на решения.

По данни на Киевския институт за световна икономика към началото на август 2022 г. общата военна, финансова и хуманитарна помощ за Украйна е достигнала 113 милиарда евро. На този етап западните лидери се въздържат от изявления, защото не е ясно по какъв начин ще бъдат компенсирани тези разходи и дали не трябва да се квалифицират като дарения.

Западните фирми, които са претърпели загуби от действията на Русия, със сигурност ще поискат компенсации от конфискуваните руски активи. Заради напускането на Русия световни компании претърпяха многомилиардни загуби. Например Shell оценява загубите си на 3.9 милиарда долара, германският партньор на Газпром Wintershall Dea - на 5.3 милиарда евро. Някои компании вече се опитват да получат плащания от Руската федерация или да бъдат обезщетени чрез продажба на активите на местни инвеститори. Това, обаче, е предпоставка списъкът с ищците да започне да расте бързо и парите за възстановяване за Украйна да се стопяват бързо.