Преговарящите за повишаването на тавана на дълга на САЩ от страна на Демократическата партия съобщиха, че постигат "стабилен напредък" в разговорите с републиканците, съобщи представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс и БТА.

Президентът Джо Байдън, който е в Япония за срещата на Г-7, е бил информиран за реализирания напредък, съобщи друг представител на преговорния екип, пожелал анонимност.

"Президентът инструктира екипа да продължи разговорите за постигане на двупартийно споразумение и даде да се разбере, че ще защитава програмите за подпомагане на работещите американци и икономическия прогрес на страната от последните две години. Той е уверен, че Конгресът ще предприеме необходимите стъпки, за да бъде избегнат дефолт", заяви той.

Републиканците досега отказваха да вдигнат тавана на дълг над сегашния му лимит от 31,4 трилиона долара, ако демократите на Байдън не се съгласят на свиване на разходите във федералния бюджет.

Ако не се стигне до разбирателство и Конгресът не одобри вдигането на тавана, САЩ на 1 юни ще влязат в ситуация на дефолт по някои дългове, а икономистите се опасяват, че страната ще влезе в рецесия.

В името на постигането на споразумение Байдън съкрати пътуването си в Азия и ще се върне в САЩ в неделя, за да довърши преговорите. Той отмени посещенията си в Австралия и Папуа-Нова Гвинея, чиято цел беше да градят общ фронт срещу разрастването на китайското влияние в региона.

Подобна ситуация около дълга на САЩ през 2011 г. доведе до намаляването на кредитния рейтинг на страната и предизвика разпродажба на акции и повишаването на правителствените разходи за заеми.

Проучване на Ройтерс/Ипсос от понеделник разкри, че 75 на сто от американците се опасяват, че евентуалният дефолт ще се отрази тежко на техните домакинства.