Американският финансов министър Джанет Йелън отново предупреди, че Съединените щати могат да обслужват задълженията си само до 1 юни.

САЩ може да изпаднат в дефолт на 1 юни, ако в Конгреса не бъде постигнато споразумение за вдигане на тавана на държавния дълг, предупреди Джанет Йелън, цитирана от Франс прес и БТА.

Йелън изпрати и второ предупредително писмо до Конгреса в рамките на две седмици.

Демократите и републиканците там все още са диаметрално противоположни позиции по въпроса за увеличението на дълговия лимит.

Представителите на Републиканската партия продължават да настояват президентът Джо Байдън да се съгласи на орязване на средствата в някои сектори, в замяна на подкрепата им за по-голям размер на дълга, докато опонентите им искат увеличението да се случи без предварителни условия, предаде БНР.

Прогнозата за дефолт бе направена още в началото на този месец и потвърдена вчера въз основа на "вече налична допълнителна информация", пише Йелън в писмо до председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Републиканецът Маккарти ще се срещне днес с президента демократ Джо Байдън в опит да бъде намерен компромис.

Маккарти по-рано съобщи, че Белият дом и Конгресът не са успели да постигнат напредък по време на серията разговори в края на миналата седмица.

След срещата Байдън трябва да замине за форума на Г-7 в Япония, но каза, че може да се наложи да отложи пътуването си, ако двете страни не успеят да се договорят.