Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън пристигна днес на четиридневно посещение в Пекин за срещи с китайски лидери като част от усилията за съживяване на отношенията между двете най-големи световни икономики, обтегнати от спорове за сигурността, технологиите и редица други въпроси, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Йелън ще се срещне с китайския премиер Ли Цян, с бившия вицепремиер Лю Хъ и с американски бизнес лидери утре, 7 юли, посочи високопоставен американски представител, цитиран от Ройтерс.

Тя също така ще засегне въпроса за "несправедливите практики" на Китай, включително неотдавнашните наказателни действия срещу американски фирми и бариерите пред търговския достъп.

Плановете на Йелън са при посещението си да се съсредоточи върху процеса на стабилизиране на световната икономика и да подчертае последиците от китайската подкрепа за Русия относно войната в Украйна, посочиха служители от американското министерство на финансите преди пътуването.

Източниците от финансовото министерство не посочиха дали тя ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин, допълва АП.

Йелън следва стъпките на държавния секретар Антъни Блинкън, който се срещна със Си миналия месец, осъществявайки американското посещение на най-високо ниво в Пекин от пет години. Двамата се споразумяха да стабилизират двустранните отношения, но не успяха да договорят по-добра комуникация между въоръжените сили. 

Йелън по-рано отправи предупреждение срещу прекъсването на връзката между американските и китайските промишленост и пазари. В тази връзка представители на бизнеса предупредиха, че светът може да се разцепи на два отделни пазара, което да забави иновациите и икономическия растеж, докато и двете правителства затягат контрола върху търговията с технологии и други стоки, оценявани като важни за сигурността.

По-рано финансовият министър заяви, че двете правителства "могат и трябва да намерят начин да живеят заедно" въпреки обтегнатите си отношения по геополитически и икономически въпроси.

Макар да не се очаква по време на визитата да бъде постигнат голям пробив, според американски представители Йелън ще се опита да отвори нови линии за комуникация и координация по икономически въпроси, както и ще подчертае последиците от китайската помощ за Русия.