Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги каза днес пред европейските лидери, че компаниите трябва да активизират подготовката си за евентуален Брекзит без сделка, съобщи източник от ЕС, цитиран от Ройтерс.

Тази нощ лидерите на ЕС се споразумяха на срещата на върха в Брюксел да дадат на Великобритания последен шанс да напусне блока със споразумение, като удължиха срока за Брекзит с две седмици до 12 април.

Властите и централните банки са подготвени, но частният сектор трябва да засили подготовката. Това е казал Драги на европейската среща на върха според източник.

В случай на излизане на Великобритания от ЕС без споразумение, търговията между ЕС и Великобритания ще се натъкне на непосредствени търговски бариери и ограничения на бизнеса.

Според Драги отрицателните последици за 19-те страни от еврозоната ще бъдат ограничени, но призна, че някои страни са по-силно изложени на рискове от други, отбеляза източникът.

Франция, Германия, Белгия и Холандия са сред страните от ЕС с големи търговски потоци с Великобритания и вероятно ще бъдат по-сериозно засегнати от Брекзит без споразумение.

Драги посочил също така пред европейските лидери, че икономиката на еврозоната все още е изправена пред продължителна слабост и широко застъпена несигурност, но рисковете от рецесия остават доста ниски, каза източникът.