Италианският министър-председател Марио Драги заяви днес, че очаква туризмът в Италия да може да бъде възобновен в средата на май, когато пътуването между регионите бъде отворено, предаде Ройтерс.

Драги каза в края на среща на министрите на туризма от Г-20, че до средата на юни би трябвало да бъде пусната в действие схема за здравен паспорт в Европейския съюз, което да позволи по-лесно пътуване на континента.

"Докато очакваме европейския сертификат . . . ние имаме национален зелен паспорт, който ще даде възможност на хората да се придвижват от регион в регион и който ще бъде пуснат в действие до средата на май, така че нека да не чакаме до средата на юни за паспорта на ЕС", заяви той.

"В средата на май туристите могат да имат италианския паспорт . . . следователно е дошло времето да резервирате своите ваканции в Италия", каза Драги.

Таи седмица Италия частично облекчи мерките, въведени заради коронавируса. В цялата страна обаче остават в сила вечерният час, който започва в 22 ч. и продължава до 5 ч., правилото за носене на маски, дори на открито, освен за деца до 6 години и за спортни дейности, както и правилото за социална дистанция.

Римско ръководство на Г-20 за бъдещето на туризма

Министрите на туризма на страните от Г-20 определиха седем принципа за възстановяване и развитие на сектора след коронакризата. Това се посочва в комюникето, разпространено след видеоконферентното им заседание, предаде ТАСС.

Приет е документ, наречен Римско ръководство на Г-20 за бъдещето на туризма, който се опира на основните приоритети, очертани от италианското председателство - хора, планета, разцвет, се посочва в комюникето.

Документът призовава за безопасност на пътуванията чрез координиране и подкрепа за международни инициативи, макар да не споменава за ваксинационни паспорти.

Г-20 се ангажира да вземе мерки за минимизиране на негативните последици от бъдещи кризи за сектора и да допринесе за разпространяване на ползите от туризма до по-широк кръг от населението, да инвестира в устойчив туризъм, да не допуска щети за околната среда заради нерегулиран туризъм, както и да развива цифровизацията.

Групата признава, че туризмът е сред секторите, които пострадаха най-тежко от пандемията от коронавирус. Международният туризъм се е свил със 73 процента през 2020 г. и в бранша са били загубени 62 милиона работни места.

Възраждането на туризма и пътешествията има ключова роля за оздравяването на цялата световна икономика, се отбелязва в комюникето.