Старият континент е основната туристическа дестинация в света. Туризмът представлява мащабна екосистема от компании, които имаха значителен принос за благоденствието и заетостта на всички страни членки. Пандемията от новия коронавирус обаче засегна най-силно туризма наред с въздушния транспорт, блокирани заради мерките за ограничаване на придвижванията, за да се овладее разпространението на Ковид-19. Някои експерти дори коментираха, че пандемията може да промени дела на туризма в икономиките на страните, в които той е определящ.

Туризмът създаваше 10 % от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС преди пандемията. В сектора работеха 2,4 милиона компании, от които 90 % малки и средни предприятия. Старият континент бе лидер с 40 % от посещенията на чуждестранни туристи. Мнозинството европейци - 85% - прекарваха летните си отпуски в страните на континента, а всяко евро, създадено в сектора, даваше 0,56 евро прибавена стойност.

Кои са страните членки на ЕС, за които туризмът е с най-голям дял от БВП:

  • Хърватия - 25 %;
  • Кипър - 22 %;
  • Гърция - 21 %;
  • Португалия - 19 %;
  • Австрия, Естония, Испания с по 15 %;
  • Италия - 13 %;
  • България и Словения с по 12 %;
  • Малта - 11 %;
  • Франция - 10 %;
  • Германия - 9 %.

Туризмът осигуряваше, според данни на Европейската статистическа служба, 12 % от заетостта с 23 милиона работни места - пряко и непряко свързани със сектора преди пандемията. А 37 % от хората, които бяха заети в него, са на възраст под 35 години.

Пандемията оказа безпрецедентен натиск върху туристическата индустрия на ЕС. Спирането на движението вътре и между отделните страни доведе до значително свиване на приходите, създаде проблеми с ликвидността за всички играчи в туристическия сектор.

Световната туристическа организация (СТО) към Обединените нации посочи, че международният туризъм се е свил с 60 % от началото на пандемията, а загубените работни места са близо 6 милиона.

Над 60 държавни и частни организации за пътувания и туризъм в Европа настояха в манифест, изпратен до Брюксел, за координирани действия при определянето на ограниченията и изискванията за пътуванията, за да се подпомогне съживяването на туризма с настъпването на лятото.

Те предложиха редица конкретни мерки за спасяването на летния сезон 2021-а. Сред тях е препоръката ваксинирането да не бъде задължително, но пък хората, които са ваксинирани да могат да се движат свободно през границите без карантиниране.

Професионалистите от сектора настояха да бъде създадена работна група към ЕК, която да действа за възстановяването на свободата на движението, съобщи Корпоративната асоциация на пътническите агенции (Acave).

Главната препоръка е да бъде разработен "пътен лист" на ЕС за възстановяване на пътуванията при сигурни условия, след като страните излязат от националните локдауни. Този "пътен лист" трябва да се създаде и прилага в тясно сътрудничеството с промишлеността и социалните партньори, настояха експертите на Acave.

Крайната цел е да се определят условията и сценариите, при които сегашните ограничения за пътуванията в чужбина биха могли да бъдат смекчени и в крайна сметка премахнати в цяла Европа и извън пределите й.

Целта ни е Европа отново да стане главната туристическа дестинации в света и да предлага сигурност. С напредването на програмите за ваксиниране трябва заедно да се подготвим за рестарта на пътуванията. Няма време за губене: подготовката за общ подход към проблемите трябва да започне, за да се възстанови доверието на обществеността към летния туристически сезон. Надяваме се да работим с европейските лидери, за да задействаме плана възможно най-скоро, посочват експертите на Acave.

Франция

Париж, перлата в туристическа корона на Стария континент, очаква броят на посетителите й да се върне на предпандемичното си равнище през 2022 година. Здравната криза лиши Париж и региона от 15,5 милиарда евро приходи през 2020 година заради "исторически спад в посещаемостта" на чуждестранни туристи, според данни на Регионалния комитет по туризъм.

Париж бе засегнат, също като останалите основни туристически дестинации, от безпрецедентния срив на търсенето и общото въвеждане на ограничения за пътуване. Едва 17,5 милиона туристи, от които 12,6 милиона французи, са посетили Париж и региона Ил дьо Франс миналата година и са донесли приходи от 6,4 милиарда евро.

Германия

Летните ваканции и отварянето на ресторанти ще бъдат възможни от края на юни в резултат на очакваното активизиране на ваксинациите, прогнозира заместник-министърът на икономиката на Германия Томас Барайс.

Германците могат да пътуват свободно дори на фона на пандемията, но канцлерът Ангела Меркел и държавните лидери решиха в средата на март да затворят хотелите и ваканционните курорти за туристи в опит да избегнат трета вълна на пандемията.

Великобритания

Обединеното кралство забрани пътуванията в чужбина най-рано до 17 май. Според информация на в. "Сънди таймс" малко вероятно е до август да има ваканции в чужбина, докато "Сън" съобщи, че министрите обмислят тристепенна светофарна система както и използването на ваксинационни паспорти и тестове.

Испания

Мнозинството испанци са на мнение, че трябва да се забрани влизането в страната на чужденци, докато в кралството са в сила ограниченията за придвижване между регионите заради разпространението на коронавируса. Това сочат резултатите от анкета на испански в. "Мундо".

Освен това 63,5% от участниците в допитването не вярват, че разработеният от правителството ваксинационен план ще позволи връщане към нормален живот през лятото.

Десетки милиони души, заети в туристическия сектор, залагат на преодоляване на безпрецедентната криза и с тревога приемат предупреждението на американската банка Морган Стенли (Morgan Stanley). Според нея европейският летен туристически сезон ще се провали заради нарасналия брой на заразените с Ковид-19 и бавното ваксиниране. Според Морган Стенли най-застрашени са икономиките на традиционно туристическите страни като Италия, Испания, Португалия и Гърция.

Високият брой на случаите на Ковид-19 и бавният процес на ваксиниране могат да доведат до късно отваряне на курортите и застрашат още един летен сезон. Това ще изостри разделението между северните и южните страни и може да предизвика допълнително смекчаване на паричната политика, според Морган Стенли.

По-малко от два месеца ни делят от началото на активния летен сезон в Европа. Дано мрачните прогнози бъдат опровергани. Това може да стане с усилията на правителствата и на браншовите организации, с мърда и далновидна политика за привличане на туристи и вътре в страните, и от традиционните външни пазари.