За милиони китайци Ковид-19 изглежда далечен спомен и те се възползваха от няколкото неработни дни след 1 май, за да посетят най-популярните туристически обекти в страната, предаде АФП.

Историческите улички на Пекин, както и Забраненият град и парковете, гъмжат от посетители днес. Някои от тях дори не носят маски, а други са ги свалили под брадичката.

Туристи обсадиха и най-популярните места в Шанхай, запечатвайки посещението си със селфита, на които зад гърба им се виждат огромните небостъргачи.

В Ухан, където бяха регистрирани първите случаи на новия коронавирус в края на 2019-а, хиляди празнуващи танцуваха, събрани на едно място, без да спазват мерките за физическа дистанция, по време на фестивала на музиката, който се провежда на открито.

Китай, който отчете рекорден икономически растеж през първото тримесечие със скок на брутния вътрешен продукт от 18,3 на сто, успя да овладее от средата на миналата година пандемията благодарение на строги мерки на карантиниране и контрол на границите си. Днес страната отчете 17 нови случая на заразени с Ковид-19 и всички те са пътуващи, поставени под карантина при завръщането си от чужбина.