Туристите от САЩ ще имат правото да посещават Европейския съюз в идните месеци, ако са ваксинирани срещу COVID-19. Това заяви пред "Ню Йорк таймс" преседателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

"Американците, доколкото виждам, използват ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, каза тя. - Това ще им позволи свободно придвижване и свободно пътуване до Европейския съюз. Едно нещо е ясно: 27-те държави членки ще приемат безусловно всички, които са имунизирани с ваксини, одобрени от европейската агенция."

Председателката на Еврокомисията не уточни кога точно ще стане това, но според вестника новите правила могат да влязат в сила това лято.

Европейската агенция по лекарствата е одобрила и трите ваксини, ползвани в САЩ - "Модерна", "Пфайзер"/''Бионтех" и "Джонсън и Джонсън".

"Подновяването на пътуванията ще зависи "от епидемичната обстановка, но ситуацията се подобрява в САЩ, както и, надяваме се, в Европейския съюз", добави Фон дер Лайен и отбеляза огромния напредък на Съединените щати, които са на път да ваксинират 70 процента от възрастното си население до средата на юни.

Пандемията унищожи туристическия бизнес на европейския континент, защото редица страни от ЕС затвориха границите си за пътувания, които не са от първа необходимост.