Великобритания обяви днес, че ще въведе нов механизъм за ценообразуване на въглеродните емисии до 2027 г. за стоки, внесени от страни с нисък или нулев данък като част от усилията за декарбонизация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Правителството съобщи, че механизмът за коригиране на въглеродната граница ще се прилага за въглеродно интензивни продукти в секторите на желязото, стоманата, алуминия, торовете, водорода, керамиката, стъклото и цимента.

Приложеният данък ще зависи от количеството въглерод, емитирано от производството на вносните стоки и разликата между въглеродната цена, която се прилага в страната на произход и цената, с която се сблъскват производителите във Великобритания.

"Данъкът ще гарантира, че въглеродно интензивните продукти от чужбина - като стомана и керамика се сблъскват със сравнима въглеродна цена на произведените във Великобритания, така че усилията за декарбонизация се превръщат в намаляване на глобалните емисии", заяви финансовият министър Джереми Хънт.

"Това ще даде на британската промишленост доверието да инвестира в декарбонизация, докато светът преминава към нулеви емисии", отбеляза Хънт.

Великобритания обяви, че така ще помогне да се понижи риска от "изтичане на въглерод", като попречи емисиите да се изместят към други страни.