Европейският съюз ще въведе данък върху въглеродните граници за страни извън ЕС, освен ако те не поемат ангажимент за намаляване на емисиите си, каза Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за зелените политики на общността, по време на онлайн събитие, организирано от от Global Counsel.

Очаква се Европейската комисия да предложи свой механизъм за корекция на въглеродните граници преди края на юни като част от по-широк пакет от закони за климата, целящи намаляване на емисиите с 55% преди края на десетилетието.

3e-news.net

Механизмът предвижда прилагане на ценообразуване на въглеродните емисии към стоки, влизащи в ЕС, за да създаде равни условия от гледна точка на индустрията. Това би могло да повлияе силно и на страните от Балканския регион, с изключение на Черна гора, която вече въведе схема за ценообразуване на въглеродния отпечатък, подобна на системата за търговия с емисии на ЕС.

Тимерманс изрази надеждата, че и други големи емитенти скоро ще приемат политиките за ценообразуване на въглеродните емисии, като се позова на обещанието на Китай да стане въглеродно неутрална страна до 2060 г. и на връщането на САЩ към Парижкото споразумение.

"Колкото повече държави и региони приемат механизми за ценообразуване на въглерод, толкова по-малка ще е необходимостта от механизми за приспособяване на границата и това е, за което ние настояваме", каза Тимерманс пред участниците в онлайн форума.

Конференцията на страните по изменението на климата на страните (COP 26), планирана за ноември е крайният срок за близо 200 държави да обещаят по-драстично намаляване на вредните емисии в атмосферата.