Малките островни държави, понасящи основната тежест от климатичните промени, искат големите петролни компании да плащат за увеличаващите се щети от океанските бури и повишаването на морското равнище. Това заяви днес премиерът на Антигуа Гастън Браун пред делегатите на конференцията за климата КОП27 в Египет, предадоха Ройтерс и БТА.

Изказването му постави началото на втория ден на изявления на държавни глави и правителствени ръководители на двуседмичната конференция в морския курорт Шарм ал Шейх.

"Петролната и газовата промишленост продължават да печелят по почти 3 млрд. долара на ден", каза Браун, който се изказа се от името на Алианса на малките островни държави.

"Вече е време тези компании да бъдат накарани да плащат глобален въглероден данък върху печалбите си, като източник за възмездяване на щетите. Разточителните производители на изкопаеми горива извличат безобразни печалби за сметка на човешката цивилизация. Докато те печелят, планетата гори", каза премиерът на Антигуа.

Президентът на Сенегал Маки Сал каза на конференцията, че бедните развиващи се страни от Африка настояват също за увеличение на средствата за приспособяване към климатичните промени, но ще се противопоставят на призивите за незабавен отказ от изкопаеми горива, който може да засегне икономическия растеж.

"Нека бъда ясен, подкрепяме намаляването на емисиите на парникови газове. Африканците обаче не могат да приемат жизненоважните им интереси да бъдат пренебрегнати", каза той.