Депутатите приеха бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2020 г. Текстовете бяха подкрепени от управляващите ГЕРБ и "Обединените патриоти". Срещу здравната бюджетна рамка гласуваха от БСП и ДПС. 

С 4,7 милиарда лева ще разполага Здравната каса догодина, реши окончателно парламентът. Задължителната здравна вноска се запазва на ниво от 8%.

Сумата, отделена за медицински дейности е 2,8 млрд. лева, за лекарства ще отидат 1,2 млрд. лева, за дентални дейности са заложени близо 200 хиляди лева.

Според данните на управляващите в момента общият дълг на болниците у нас е около половин милиард лева. Дължимите суми само към бюджета на Националната здравноосигурителна каса са 150 млн. лева.

Сериозна дискусия в пленарна зала предизвикаха няколко от точките в бъдещия бюджет. От БСП предложиха от догодина лекарствата за деца до 14 години да бъдат безплатни. Също така настояваха за увеличение на парите за болнична помощ с 5,3 млн. лева. Според левицата тези 5 млн. лева могат да бъдат спестени от неплащане на такси на здравната каса към НАП.

"Клиничните пътеки са алгоритъм за работа, а не за плащане. Докато не бъде сменен здравният модел, който предвижда третирането на болниците като търговски дружества, проблемите в сектора няма да бъдат решени", коментира депутатът от БСП Георги Михайлов.

Дискусия предизвика и отпадането на възможността да се допускат изключения при договарянето на лекарства от бюджетната рамка, необходими за базова онкотерапия. Според опозицията това на практика означава, че цените на тези лекарства ще се увеличат много както за пациентите, които ще са принудени да ги купуват от други страни, така и за болниците.

Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ оттегли свое предложение за механизъм за определяне на цените на скъпоструващи лекарства за редки или социално значими заболявания.

Въпросът ще бъде уреден в друг закон, а докато това се случи, ангажиментът ще е на Касата, допълни Дариткова.

"Смятам, че механизмът за отстъпки трябва да важи за всички по еднакъв начин и тук вече наистина ангажимента на Надзорния съвет на касата и на ръководството оперативно да се въведе механизма по начин, по който да не допускат дефицити на медикаменти за българските пациенти", каза още тя.

"Смятам, че механизмът за отстъпки трябва да важи за всички по еднакъв начин и тук вече наистина ангажиментът на Надзорния съвет на Касата и на ръководството й е оперативно да се въведе механизмът по начин, по който да не допуска дефицити на медикаменти за българските пациенти", каза Дариткова.

Заради поправката заседанието на парламента беше прекъснато за 10 минути за уточняване на промените в закона. В крайна сметка промяната беше гласувана.

Повече пари за лечение на редки болести и за здравен скрининг поискаха депутати от БСП и ДПС в началото на разискванията по бюджета на НЗОК.

Проф. Георги Михайлов от левицата обърна внимание върху редките болести:

"Средствата за лечение на редки болести са изключително финансоемки. Ние сме поели ангажимент към този кохорта от пациенти - 75 % от тези пациенти са деца".

Нигяр Джафер от ДПС заяви:

"Ако няма средства, достатъчно отделени по този член, касаещ бюджета на Здравната каса, ние ще търсим средства за скрининг тогава в държавния бюджет. България остава единствената страна в ЕС, която няма национална скринингова програма".