Вицепремиерът Гълъб Донев заяви, че се предвижда малък редизайн на мярката 60/40, като подкрепата на държавата ще бъде разделена на две. Социалните партньори обсъдиха проект за изменение и допълнение на постановление 151, с което се въвеждат компенсации за засегнатите от пандемията икономически дейности, по-известно като мярката 60/40.

Промените предвиждат, ако фирма докаже спад на приходите 30+ процента - компенсацията ще е 50 на сто от осигурителния доход.

При спад от 40+ процента държавата ще продължи да изплаща компенсации за заплатите на служителите в размер от 60 процента от осигурителния доход.

В момента изискването за всички компании е да докажат спад на приходите над 20 процента.

Подкрепата ще бъде изчислена от осигурителния доход за месец април.

Иначе казано, ако фирмата "Х" има спад 30 и повече процента, то тя ще може да получи 50 на 50 процента подкрепа на всичките си разходи за труд в стойност, съотнесена към април 2021 година.

Средствата за помощта ще бъдат в размер на 120 млн. лв. - по 60 млн. лв. и за юни и юли.

Всички работодателски организации подкрепиха проекта за постановление, изхождайки от факта, че има три ограничения, за да бъде по-добър - няма предвидени средства в бюджета, няма действащ парламент, за да промени това, и няма време за нотификация на по-сериозни изменения. Това заяви след срещата председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той допълни, че бизнес организациите са направили две предложения: в новия дизайн да се добави за подпомагане и пътническият и въздушен транспорт и подкрепата да важи за назначени към месец април, а не към месец януари.

KНСБ също подкрепи изпълнението и допълнението на постановление 151.

Единствено против се обявиха от КТ "Подкрепа"с мотив, че мините от "Мини Марица Изток" няма да бъдат обхванати от това подпомагане. 

Увеличаване на приходите в хазната

В ход е процедура за актуализация на бюджета, каза финансовият министър Асен Василев. Заради действията на НАП и подобрената икономическа обстановка държавата ще събере допълнително между един и един и половина милиарда лева. Общата рамката на актуализация на бюджета ще бъде със запазване на нивото на държавен дълг и на дефицит. Тези към милиард и половина лева ще бъдат похарчени за мерки срещу ковид кризата в три направления - за бизнеса, работещите хора и пенсионерите. Видовете мерки и техният обем ще бъдат обсъдени в работен вариант преди да бъдат предложени, допълни Асен Василев.