Ако работодатели, синдикати и държава подкрепят продължаването на мярката 60 на 40, ще трябва да се търсят възможности за преструктуриране на бюджета. Това заяви пред БНТ служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Според разчетите за да бъде продължена мярката и през юни, трябва да се пренасочат от други разходи 120 милиона лева.

Министър Донев увери, че социалните плащания, които са залегнали в закона за бюджета са гарантирани, но каза още, че не са финансово осигурени антикризисните мерки.

"За всяко едно продължаване на тези мерки, които са в подкрепа на бизнеса и гражданите, трябва да се намери допълнителен ресурс от бюджета. В момента се прави анализ на всички тези мерки, една от най-ефективните мерки е мярката 60/40, по която са осигурени и запазени над 294 000 работни места, но тя е свързана с огромен финансов ресурс, до момента са изразходвани 1 200 000 лева, за да продължи тя и през юни са необходими още 120 милиона. Осигуряването на финансовия ресурс за тези мерки тепърва предстои. Предстои преструктуриране на бюджета", каза министър Донев.

"Кирил Петков е назначил одитната комисия, която да направи оценка на съпоставимостта между кредитната политика на банката и устава на банката. Целта е да се покаже прозрачността, средствата, които се разходват от банката, действия в тази посока ще има и към държавната консолидационна компания, в индустриални зони ще влязат на проверка, така че грижата е за публичния ресурс, които разходват държавните предприятия. Всички резултати ще бъдат публични", обяви министър Донев относно данните, които днес бяха обявени от финансовото министерство за заемите отпускани от Банката за възстановяване и развитие (ББР).

"От днес на сайта на икономиката фигурира и такава рубрика. Това до 10 дни ще бъде известно и ще бъде обявено на публичността", заяви още министър Донев.

Относно рокадите в министерствата Гълъб Донев поясни, че е съвсем нормално всяко едно правителство, което идва да управлява, да направи промяна и в първия ешалон, който е след министрите, и счита за нормално да бъдат сменени и заместник министрите.

Чистка и реваншизъм едва ли са правилните определения за промяна, коментира още той. За него не е редно за такива назначения да се обвинява, който и да било в реваншизъм.

"Познавам много добре работата на министерството на труда и социалната политика, бил съм дълги години част от това министерство, предприел съм и съм възложил проверки, където има нередности ще бъдат публично обявени", допълни още той.

Донев съобщи, че в момента нивото на безработицата в България е 5,9 процента или малко над 192 000 души са регистрирани като безработни лица.

"Това, което предстои, е около над 2 800 нови работни места да бъдат разкрити по регионалните програми за заетост, тази заетост ще бъде осигурена със средства от националния план за действие по заетостта чрез общините в България", допълни Донев.

Министър Донев каза още, че планът за възстановяване и устойчивост ще бъде променен там където е необходимо и ще бъде внесен в Европейската комисия.