Какво ще стане, ако се обложат с данъци най-богатите британци след здравната криза? Идеята си проправя път във Великобритания, където пандемията заплашва да задълбочи неравенствата в страна, известна с щедростта си към най-богатите, пише Франс прес.

Масова безработица, серийни фалити, обедняване на най-уязвимите групи от населението: британското обществото е силно засегнато от икономическия шок и здравната криза, но за най-богатите светът след Ковид-19 би могъл да изглежда по-близо до предишния.

Все пак най-богатите хора във Великобритания за първи път от над 10 години са загубили пари през 2020 година, писа през май в. "Сънди таймс".

Състоянието на 1000 от най-богатите се е стопило с 54 милиарда лири само за два месеца заради икономическото влияние на пандемията. То все още се равнява на 743 милиарда лири, а в страната има 147 милиардери.

Лондон продължава да е световната столица на богаташите и първият сред тях е изобретателят на прахосмукачката без торба Джеймс Дайсън. Богатството му се оценява на 16,2 милиарда лири.

На върха парите продължават да валят, отбеляза професорът от университета в Шефилд и автор на книгата "Алфа сити: как Лондон беше обсебен от супербогатите".

Според него най-богатите в страната са защитени, често са близки до средите на Консервативната партия и знаят как да укрият парите си.

Някои милиардери бяха обвинени по време на здравната криза, че искат да се възползват от държавни пари чрез заеми или частична безработица, за да уредят сделките си.

Неправителствената организация Грийнпийс обвини милиардера Ричард Брансън, че не е плащал данъци във Великобритания от 14 години, а изисква правителството да спаси компанията му Върджин атлантик (Virgin Atlantic).

Засега правителството на премиера Борис Джонсън харчи, без да прави сметка, десетки милиарди лири, за да смекчи шока и да избегне много големи социални щети.

Дефицитът обаче ще достигне 300 милиарда лири за една година и финансирането му ще създаде главоболия на консерваторите, които традиционно не са склонни да облагат с данъци най-богатите.

Този път на правителството ще му е трудно да не присъедини големите богаташи към националните усилия, за да избегне прекомерните съкращения в обществените услуги,най-вече в сектора на здравеопазването. Именно там хора със средни доходи бяха на първа линия в борбата срещу пандемията - често, заплащайки с живота си.

Проучване на ЮГов (YouGov), публикувано в средата на май, показа, че 61 процента от британците подкрепят облагането с данъци на богатство от над 750 000 лири.

Професорът от Сити юнивърсити в Лондон коментира, че правителството разполага с много начини, за да обложи с данъци най-богатите, без да да е необходимо да налага точно данък върху богатството.

Големите световни бедствия като войни и пандемии позволяват да се променят нещата в дълбочина и да се намали неравенството. Такъв би могъл да бъде и случаят с коронавируса, обясни в материал, публикуван във в. "Ню Йорк таймс" историкът от университета в Станфорд Валтер Шайдел.