Джеф Безос си върна титлата най-богатият човек на земята, изпреварвайки Илон Мъск, както показва в понеделник индексът на милиардерите на Bloomberg, съобщи CNN.

Нетното състояние на активите на основателя на Amazon достигна 200 милиарда долара, докато Мъск го следва със 198 милиарда долара. Мъск е загубил около 31 милиарда долара през последната година, докато Безос е спечелил 23 милиарда долара, според индекса.

Акциите на Tesla се сринаха с повече от 7% в понеделник.

Мъск си върна титлата най-богат човек в света през месец май 2023 г., изпреварвайки главния изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно, който управлява един от най-големите конгломерати в света и включва марки като Louis Vuitton, Dior и Celine. Тримата сантимилиардери (с имущество, което надхвърля $100 млрд. - б.р.) - Мъск, Арно и Безос - от месеци се състезават помежду си за първото място. Арно държеше титлата, докато богатството му нарастваше поради бума в продажбите на луксозни стоки, който помогна за покачването на курса на акциите на LVMH.

По-рано тази година съдия от щатския съд в Делауеър отхвърли заплатния пакет на Мъск за 2018 г. на стойност повече от 50 милиарда долара, който му помогна да стане един от най-богатите хора в света. Акциите на Tesla пък се сринаха с около 24% от началото на годината.

Разбира се, титлата на най-богат човек на земята сменя притежателя си на всеки няколко месеца, в зависимост от представянето на пазара, отбелязва CNN. Мъск и Арно все още притежават голямо богатство.

От 2020 г. насам нетното състояние на активите на петимата най-богати хора на Земята е скочило със 114% до общо 869 милиарда долара, след като се вземе предвид инфлацията, според годишния доклад за неравенството на Oxfam.