"Булгартрансгаз" ЕАД и обединение "Консорциум Аркад" подписаха договор за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница.

Договорът бе подписан в Гранитна зала на Министерския съвет в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, на министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, посланика на Кралство Саудитска арабия Месфер Бин Абдулрах. От страна на "Булгартрансгаз" договорът бе подписан от Любомир Кръстев, а за "Консорциум Аркад" - от Хани Али Абдул Латиф Абдул Хали.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов изтъкна, че днес се дава началото на изключително важно сътрудничество със Саудитска Арабия. С това ще се гарантират доставката на природен газ както за територията на България, така и за Балканите и Европа. Маринов отбеляза, че договорът е на стойност 1 млрд. и 102 млн. долара и предвижда срок на изпълнение 615 календарни дни от датата на сключването му. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с приблизителна дължина 308 км, уточни Малинов. Това ще позволи "Булгартрансгаз" да достави необходимите количества газ към Сърбия, нататък по трасето към Унгария, за да стигне до хъба в Австрия, обясни Малинов, цитиран от БТА.

"Булгартрансгаз" има възможност по изградена (макар и остаряла) газопреносна мрежа да докара газа от турската граница до компресорна станция Полски Сеновец в Северна България (виж картата). Но от там до до българо-сръбската граница (при Зайчар), около 308 км, тръба няма.

От 1 януари 2020 г., до когато остава 104 дни, Русия планира да подаде газ през България към Сърбия.

 

Изградена и планирана за строителство газопреносна инфраструктура

Премиерът Борисов допълни, че е имало много срещи както с руските партньори, така и с колегите от Саудитска Арабия. Той изтъкна, че това е т. нар. "Балкански поток". "По този начин оставаме на газовата карта", изтъкна Борисов.

Схема на "Балкански поток" със заявени количества за доставка

"При една много прозрачна и честна процедура Държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от утре започваме изпълнение. Това е огромна инвестиция. Докато някои обясняваха и питаха какви са ни отношенията със съседите, Русия, Саудитска Арабия, днес беше подписан договорът за изпълнение. Тръбите в 90% вече са в България и от утре започват да ги разпръсват по трасето и да строим. Финансирането е осигурено. Личните ни отношения с престолонаследника и Кралство Саудитска Арабия направиха проекта възможен", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

За проекта "Южен поток" премиерът каза, че е бил спрян "заради корупция и обществени поръчки, проведени по непрозрачния начин".