В последните дни бразилски лидери на два пъти лансираха идеята за прокарване на нови валути, толкова силни и влиятелни, че да са конкурентни на долара. Най-напред бившият президент Дилма Русеф, която наскоро оглави Новата банка за развитие на БРИКС настоя организацията да създаде своя валута. Последва изказване на настоящия президент на страната - Луиз Инасио Лула да Силва, който предложи на лидерите от Южна Америка, които се събраха на среща на върха в Бразилия, да създадат нова валута. 

Дилма Русеф смята, че е време за (валутна) трансформация в световен мащаб, но за разлика от Да Силва заложи на силата на националните валути в търговията и не толкова на "битката" с долара. 

Ето позициите на двамата бразилски лидери.

Офертата на Да Силва към колегите му от региона

"Днес правим първите си стъпки за възобновяване на диалога помежду ни", заяви бразилският държавен глава при откриването на форума, на който е домакин и от който отсъстваше само президентът на Перу, цитираха думите му Ройтерс и БТА.

Да Силва предложи на лидерите от Южна Америка да създадат нова валута, която да се конкурира с щатския долар, предаде Асошиейтед прес. Заедно с това президентът призова за засилване на икономическата, културната и социалната интеграция на страните от Южна Америка. Той предложи също да се създаде регионален енергиен пазар, както и да се предприемат координирани действия за справяне с климатичните промени.

Бразилският държавен глава изрази съжаление, че през последните години интеграцията на страните от Южна Америка е била прекъсната от консервативни правителства и че идеологическите разделения са подкопали предишния опит сътрудничество.

Създаденият през 2008 г. Съюз на южноамериканските нации (UNASUR), който беше инициатива на президенти от левицата, се провали, след като в няколко държави бяха избрани десни правителства. Вчера бе първата среща на върха на южноамериканските лидери за повече от 10 години насам.

БРИКС напът към своя валута

Трябва да се вземе предвид идеята за евентуално създаване на единна валута от страните от формата БРИКС. Това е заявила по време на пресконференция вчера Дилма Русеф, президент на Новата банка за развитие - международна финансова институция, учредена от членките на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), предаде ТАСС, на която се позова БТА.

"В момента тече процес на трансформация и ние не искаме да говорим, че една валута е изправена срещу друга", е казала още Русеф, отбелязвайки желанието за диверсификация в условия за използване на различни валути.

"Не знам дали този процес (по създаване на единна валута на БРИКС - бел. ТАСС) ще протече бързо или не, но трябва да вземем предвид две неща", каза още бившият президент на Бразилия.

Според нея, на първо място, става дума за трансформация в световен мащаб и преминаване към търговия в национални валути в много страни, дори при сделки, свързани с петролни доставки. Като пример за това тя посочи Китай и Саудитска Арабия. Русеф е изтъкнала още, че използването на различни валути в развиващите се страни се засилва.

Новата банка за развитие е създадена от страните от БРИКС на базата на междуправителствено споразумение, подписано през юли 2014 година. Целта на дейността на банката е да финансира инфраструктурни проекти и проекти за устойчиво развитие на страните от БРИКС, както и на развиващите се страни.

В края на март Дилма Русеф оглави Новата банка за развитие, учредена от страните, които влизат в организацията БРИКС, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка.

Путин е вдъхновител на "друга(и)" валута(и)

Явно Дилма Русеф следва насоките, дадени от президента на Русия Владимир Путин, който още преди година - в края на юни 2022 г., заяви, че страните от БРИКС работят по въпроса за създаване на международна резервна валута на базата на кошница от национални валути на членовете на организацията. Според него Русия, заедно с партньорите от БРИКС, разработва надеждни алтернативни механизми за международни разплащания. 

Месеци по-рано - в началото на март с.г., дни след началото на руската инвазия в Украйна, Новата банка за развитие на БРИКС  преустанови транзакциите си в Русия със съобщението: "В светлината на неяснотите и ограниченията НБР преустановява новите транзакции в Русия. НБР ще продължи да води бизнес при пълно съответствие с високите стандарти като международна институция".

По-късно, през октомври 2022 г., Путин каза, че страните от ОНД полагат енергични усилия за преминаване към сетълменти в национални валути.