Бразилия и Аржентина ще обявят в следващите дни, че започват подготвителна работа за въвеждане на обща валута, съобщи вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Планът, който ще бъде обсъден на среща на върха в Буенос Айрес, ще се съсредоточи върху това как новата валута, която Бразилия предлага да се нарича "sur" (юг), може да стимулира регионалната търговия и да намали зависимостта от американския долар, съобщи вестникът, позовавайки се на официални лица.

"Ще бъде взето решение да се започне проучване на необходимите параметри за обща валута, което включва всичко - от фискалните въпроси до размера на икономиката и ролята на централните банки", заяви аржентинският министър на икономиката Серхио Маса пред "Файненшъл таймс".

Политиците от двете страни обсъждаха идеята още през 2019 г., но срещнаха отпор от страна на централната банка на Бразилия по това време.

Първоначално започваща като двустранен проект, инициативата по-късно ще бъде разширена, за да бъдат поканени и други латиноамерикански държави, се казва в публикацията, която допълва, че официално съобщение се очаква да бъде направено по време на визитата на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва в Аржентина, което започва тази вечер.